Pe parcursul ultimilor trei ani de criza, romanii cu imprumuturi la banci au intampinat dificultati tot mai mari in rambursarea ratelor lunare, creditele neperformante inregistrand un avans de peste 100% din 2009 pana in prezent.
Rata creditelor neperformante a urcat, in primele sase luni ale anului, la nivelul record de 16,8%, de la 14,3% la finalul anului 2011. La sfarsitul anului 2009, rata creditelor neperformante, respectiv imprumuturile cu un serviciu al datoriei mai mare de 90 de zile si inregistrate drept pierdere, era de 7,89%.
Potrivit datelor Biroului de Credit, numarul persoanelor fizice cu restante mai mari de 30 de zile a fost in iunie de 730.133, acestia avand restante totale in valoare de 8,3 miliarde de lei, din care 7 miliarde de lei reprezinta intarzierile mai mari de 90 de zile.
"Cu toate ca in primele doua luni ale anului indicatorii de profitabilitate s-au aflat in teritoriu pozitiv, sub influenta favorabila a trecerii la noile reglementari contabile (prin utilizarea unei metodologii diferite de constituire a provizioanelor care a condus la reducerea volumului acestora), in perioada urmatoare a intervalului analizat acestia au revenit la valori negative", explica BNR in buletinul lunar.
Integral in Ziare.com
http://www.banknews.ro/stire/61606_ce_vor_face_mai_intai_romanii_cu_salariile_majorate.html