BankNews.ro - The Business Republic

Platim deja peste 6% din veniturile bugetare in contul datoriei publice
Economie | Data Publicarii: 24-08-2012

Dobanzile cumulate in contul datoriei publice sunt in prezent in jur de 2% din PIB. Fara o crestere economica similara an de an sau o taiere severa a cheltuielilor, ponderea datoriei in PIB va continua sa avanseze (noi imprumuturi pentru plata dobanzilor) cu toate riscurile ce decurg de aici.

Romania are in prezent o datorie publica de aproximativ 40% PIB (circa 40% lei, 40% euro, 10% dolari etc.). La lei platim o dobanda de 5-6% in prezent, la valuta de aproximativ 4% (imprumutul de la FMI cu numai 3,5% dobanda face figura separata - nu uitati insa ca in momentul in care Finantele au iesit pe piata americana, la inceputul anului, dobanda obtinuta a fost de aproape 6,8% pentru 1,5 miliarde dolari; daca vom dori sa refinantam respectivul imprumut, costurile vor urca semnificativ). Per total, dobanda medie in contul datoriei publice poate fi considerata acum 5%, deci 2% din PIB merge doar pentru plata dobanzilor in contul datoriei publice. Raportandu-ne la ponderea veniturilor bugetare in PIB (mai putin de 34%), rezulta ca mai bine de 6% din ce incaseaza statul merg la plata datoriei publice. E mult, e putin? 

Depinde cu cine si cum te compari

Japonia, cel mai indatorat stat din lumea dezvoltata, are o datorie de aproximativ 200% din PIB, pe care o refinanteaza insa la dobanzi de circa 1%. Adica ponderea dobanzilor e 2% din PIB, cat in cazul Romaniei, care are o datorie publica de numai 40% din PIB, in conditiile in care statul nipon are venituri mai mari ca pondere in PIB ca Romania, care se afla sub media UE de aproximativ 40%.

Dobanzile pot ajunge la peste 8% din venituri

Ce se va intampla in ipoteza in care statul roman alege sa "rostogoleasca" datoria catre FMI si institutiile europene in loc sa o achite la scadenta si gata (nu uitati ca in 2013-2014 trebuie achitate aproximativ 10 miliarde euro in contul datoriei publice externe)? Pai, ne-am putea imprumuta la randamente similare celor acceptate de investitori pe piata americana, de aproape 6,8%. Ceea ce ar urca dobanda medie pentru intreaga datorie publica la 6,5%, iar ponderea serviciului datoriei publice in PIB (acoperirea dobanzilor) ajunge la 2,7%. Va trebui sa utilizam deci 8% din PIB doar pentru a plati la timp dobanzile!

Este economia Romaniei in stare sa suporte asa ceva? Doar in ipoteza in care vom obtine o crestere economica similara an de an (desi ar fi cam dureros de contemplat cum intreaga crestere economica este supta de datoria publica).

Integral in Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/61481_platim_deja_peste_6p_din_veniturile_bugetare_in_contul_datoriei_publice.html