Programul de reforma al celei mai napastuite tari din Europa nu are nicio sansa sa ajunga la bun sfarsit.
Pana la finalul lunii iulie, Grecia indeplinise doar 100 din cele peste 300 de puncte impuse de creditorii internationali in cadrul ultimei vizite la Atena, din februarie. Cele doua tururi de scrutin de anul acesta nu au ajutat deloc la urgentarea lucrurilor. Și, in ciuda pachetelor de salvare primite din mai 2010 si pana acum, politicienii incearca in continuare sa amane aplicarea sutelor de masuri fiscale si structurale de care are nevoie tara pentru a putea ramane in zona euro si a iesi la suprafata din recesiunea care nu-i da pace de cinci ani.
Atena a legiferat deja o multime de reforme, insa la capitolul implementare sta foarte rau, se plang frustrati oficialii Troicai (compusa din FMI, CE si BCE). Iar miza este mai mare ca niciodata. Pana la implementarea pachetului de asistenta internationala pe termen mediu, Grecia nu va mai primi niciun ajutor. Lipsita de finantare externa, va ramane fara bani pentru achitarea pensiilor si a salariilor din sectorul public candva in septembrie, daca nu chiar mai devreme. Ar putea urma o iesire haotica din zona euro, dupa cum a avertizat chiar ministrul elen de finante, Yannis Stournaras.
Grecia a dat chix din multe puncte de vedere. In privinta privatizarilor, Troica trasase un obiectiv ambitios, care sa genereze venituri totale de 50 de miliarde de euro. Din tinta pentru acest an, de trei miliarde, s-a realizat 10%. Iar pana la finalul anului mai sunt in plan doar doua proiecte: vanzarea loteriei de stat si transformarea fostului centru de presa al Olimpiadei de la Atena, din 2004, intr-un mall.
Pana in 2015, Grecia ar trebui sa obtina din privatizari 19 miliarde de euro, restul de 31 de miliarde urmand sa curga de-a lungul urmatorului deceniu. Chiar daca noul presedinte al Fondului pentru Dezvoltarea Activelor Republicii Elene ar reusi sa accelereze procesul de privatizare, investitorii se vor tine departe de micul stat sudic pana cand nu vor sti foarte clar ca Grecia va face parte in continuare din zona euro.
Integral in Capital.ro.
http://www.banknews.ro/stire/61286_the_economist_grecia_vorbe_frumoase,_fapte_ioc.html