Majorarea pretului la gaze din septembrie, privatizarea Oltchim, vanzarea a 5% din Transgaz si plata arieratelor acumulate de autoritatile locale sunt cele patru conditii pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aprobarea celei de-a sasea evaluari a acordului stand-by de catre boardul FMI, a anuntat ieri Erik de Vrijer, seful misiunii de evaluare a Fondului.
El a avertizat ca in lipsa uneia dintre cele patru masuri, boardul nu va analiza concluziile misiunii. Guvernul nu a reusit sa convinga FMI de sustenabilitatea proiectului de revenire la impozitarea progresiva a veniturilor cu cota maxima de 16%, oficialul Fondului spunand ca ar fi nevoie si de trepte de impozit de peste 16%. De asemenea, prognoza de crestere economica pentru acest an a fost ajustata semnificativ in jos de FMI, de la 1,5% la 0,9%, fiind pentru prima data cand estimarea nu coincide cu prognoza avuta in vedere de autoritati, de 1,2%.
Revenirea la impozitarea progresiva a veniturilor cu cota maxima de 16% nu este "foarte inteleapta si nici de sfatuit", in viziunea FMI, care nu agreeaza nici reducerea TVA la produsele alimentare, spune seful misiunii FMI Erik de Vrijer.
Prima misiune condusa de olandez s-a incheiat ieri printr-o conferinta de presa de la care au lipsit, in premiera, atat sefii delegatiei Comisiei Europene, cat si reprezentantii Bancii Mondiale, care au parasit cu o zi mai devreme Romania.
Integral in
Zf.ro.