Deseori, concedierile abuzive raman nereclamate din cauza lipsei de informare a oamenilor. Angajatii trebuie sa stie insa ca, desi angajatorul poate dispune de locul lor de munca, nu-i poate concedia dupa bunul sau plac. Potrivit legislatiei muncii, aceste situatii se pot clasifica in interdictii cu caracter permanent si interdictii cu caracter temporar. Vezi care sunt cazurile in care nu poti fi dat afara de la locul de munca.
In niciuna dintre situatiile prevazute de articolul 59 din Codul Muncii
Acest articol prevede ca unui salariat nu i se poate desface contractul de munca, din urmatoarele motive: sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.
Astfel, daca suspectati ca ati fost concediat pe unul din aceste motive, puteti formula cu incredere plangerea in instanta, intrucat aveti mari sanse sa castigati un eventual proces. Iar prima consecinta a acestui demers este anularea deciziei de concediere.
Insa nu intotdeauna angajatorul exprima in mod sincer motivul real pentru care concediaza pe cineva, spune Razvan Vasiliu, managing partner in cadrul societatii de avocatura specializata in dreptul muncii, Gilca&Vasiliu. Deseori, decizia de concediere imbraca alte forme, in aparenta legale (de ex. concedire disciplinara sau concediere pentru necorespundere profesionala), care mascheaza adevaratele motive, intrucat acelea s-ar incadra perfect in interdictiile sus-mentionate. Si in aceste situatii, instanta va da dreptate angajatului, intrucat se poate demonstra ca, in realitate, adevaratul motiv al concedierii il reprezinta unul dintre motivele prevazute de art. 59 Codul muncii.
Integral in Wall-street.ro.
http://www.banknews.ro/stire/61260__situatii_in_care_nu_iti_poti_pierde_locul_de_munca.html