Cursul de schimb al monedei nationale are o volatilitate mai pronuntata decat am fost obisnuiti in ultimii cativa ani de zile, a declarat, luni, Cristian Popa, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), intr-o conferinta de presa.
"Fundamentele economice, in cea mai mare parte, raman solide si sprijina cursul de schimb, avand, de asemenea, doua modificari care trebuie sa fie urmarite in evolutie. Una este faptul ca pana in acest moment am avut iesiri de capitaluri nete din Romania. Avem, de exemplu, o reducere insemnata a detinerilor de catre nerezidenti de titluri de stat denominate in lei. Este unul din semnele acestor iesiri de capital. E foarte important ca acestea sa fie compensate de intrari de capitaluri unde miza principala, nerealizata pana in prezent, este atragerea eficienta, utilizarea de fonduri europene. Aceasta ar fi o mare sansa pentru finantari in Romania, pentru cresterea prin cumparari ulterioare a rezervei internationale. Deci speram intr-un efort cu efecte mai vizibile in atragerea acestor fonduri europene", a spus Popa.
Potrivit acestuia, fondurile vandute de nerezidenti au fost cumparate de alti investitori, in special cei locali.
"Banca Nationala nu are voie sa cumpere pe piata primara niciun fel de titluri. Aceasta reprezinta o finantare a deficitului, este o prohibitie explicita in tratatul european cu privire la acest lucru. BNR poate interveni prin cumparari sau vanzari pe piata secundara, pentru gestiunea lichiditatii, pentru transmisia semnalului de politica monetara de la dobanda de politica monetara catre dobanzile pietei interbancare si ulterior catre dobanzi folosite de banci in relatia cu clientii nebancari. Fata de discutia intensa despre faptul ca banca centrala ar urma sa faca o pierdere, acest lucru nu se confirma, din contra este infirmat de faptul ca dupa cifrele noastre avem un clar profit, din aceasta operatiune de restituire a unei parti din imprumutul fata de FMI", a explicat oficialul BNR.
Sursa: AGERPRES
http://www.banknews.ro/stire/61050_popa_bnr_cursul_are_o_volatilitate_mai_pronuntata_decat_am_fost_obisnuiti.html