BankNews.ro - The Business Republic

Horia-Roman Patapievici a demisionat din functia de presedinte al ICR
Diverse | Data Publicarii: 03-08-2012

Presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici, si-a anuntat, joi, demisia din functie, impreuna cu cei doi vicepresedinti, Tania Radu si Mircea Mihaies, invocand schimbarea misiunii Institutului si a subordonarii politice fata de Senat.

"Scopul acestei conferinte este acela de a expune motivele pentru care ne prezentam o demisie de protest'', a spus acesta. 

De asemenea, presedintele ICR spune ca Avocatul Poporului nu a fost prezent, marti, in fata Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) pentru a sustine ICR, ceea ce contravine legii. 

"ICR era prea independent, nu canta in acelasi cor", a spus Patapievici, care este de parere ca institutele nationale de cultura din UE functioneaza ca portavoce a culturii statului pe care il reprezinta. 

El a declarat ca "prin modificarea agendei ICR intr-una nationalista" acesta "va intra in subordonarea factorului politic". 

Patapievici a subliniat ca ICR a fost gandit ca un mediator al pietelor interne de cultura cu pietele externe. 

"Cine mai face azi propaganda se compromite. (...) Cea mai proasta forma de patriotism este nationalismul", a mai spus Patapievici, amintind miile de artisti romani care au beneficiat de programele ICR. 

Referindu-se la bugetul ICR, Patapievici a spus ca acesta este rectificat in minus cu 1/3, desi au fost asigurati marti de ministrul Finantelor, Florin Georgescu, ca acesta va fi pastrat la 8 milioane de lei, nefiind pus in situatia de a nu-si putea onora contractele antamate. 

Potrivit Biroului de presa al ICR, peste 4.400 de evenimente au fost organizate de institutele culturale romanesti din strainatate, in perioada 2005-2011, la acestea adaugandu-se peste 500 de evenimente desfasurate in Romania, 330 de titluri publicate in strainatate cu sprijinul financiar al ICR, peste 350 de beneficiari ai burselor si rezidentelor ICR, 111 proiecte finantate prin Programul Cantemir si peste 500 de cursanti care au invatat limba romana in Romania, la Bucuresti si Brasov. 

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, marti, cu majoritate de voturi, ca este constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care Institutul Cultural Roman a trecut din subordinea Administratiei Prezidentiale in cea a Senatului. Judecatorii au respins sesizarea de neconstitutionalitate a Avocatului Poporului asupra OUG 27/ 2012 privind unele masuri in domeniul cultural. 

Institutul Cultural Roman (ICR) a fost trecut, prin ordonanta de urgenta, in subordinea Senatului, a anuntat, pe 13 iunie, purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu. 

"ICR este transferat de la Presedintie la Parlament. (...) Senatul este cel care va avea in subordine ICR. Senatul va organiza alegeri pentru presedinte. (...) Senatul voteaza presedintele ICR", a afirmat Zaharescu. 

El a apreciat ca trecerea ICR in subordinea Parlamentului reprezinta "o decizie de democratizare" a acestei institutii, pe care o va transforma intr-o structura "mai transparenta". 

"Folosirea fondurilor publice pentru activitatea ICR trebuie sa fie la adapost de orice suspiciune, or, printr-un mecanism transparent si democratic de control parlamentar, acest lucru se poate indeplini", a sustinut Zaharescu. 

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/60969_horia-roman_patapievici_a_demisionat_din_functia_de_presedinte_al_icr.html