- Mario Draghi, presedintele BCE, crede ca moneda euro "este ireversibila" si respinge previziunile celor ce considera inevitabila o recesiune generalizata in zona euro
- Atat el, cat si Wolfgang Schauble, ministrul german de Finante, considera ca actuala orientare catre o uniune financiara, bugetara si politica "este inevitabila" si "va conduce la crearea de entitati supranationale"
Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) subliniaza, intr-un interviu acordat sambata cotidianului "Le Monde", ca, potrivit analizei sale, moneda unica europeana "nu este in mod absolut in pericol". "A sustine contrariul inseamna sa nu cunosti capitalul politic pe care conducatorii europeni l-au investit in Uniunea Europeana si sprijinul de care se bucura in randul europenilor", a mai spus Draghi, convins ca "euro este ireversibil" si ca "este exclusa o recesiune generalizata in zona euro". In opinia presedintelui BCE, orientarea spre crearea unei uniuni financiare, bugetare si politice in Europa este la ora actuala inevitabila si va conduce la crearea de noi entitati supranationale". Este o opinie impartasita si de Wolfgang Schauble, ministrul german de Finante, care, intr-o declaratie pentru "Le Figaro", a afirmat ca "trebuie continuate actiunile vizand o cooperare europeana mai stransa in materie de politica economica si financiara". Ambii lideri europeni au lasat a se intelege ca invatamintele ce trebuie trase din actuala criza converg spre "necesitatea intaririi integrarii europene". Mario Draghi considera ca, in contextul globalizarii, "numai prin partajarea suveranitatii pot cel mai bine tarile (europene - n.n.) sa si-o pastreze". Mai mult, spune el, pe termen lung, euro "este ireversibil" si" trebuie sa se bazeze pe o mai mare integrare". Potrivit lui Wolfgang Schauble, adept fervent al unei Europe "mai federale", in momentul de fata "trebuie continuata actiunea pentru atingerea unui obiectiv ce a fost imposibil de realizat la crearea monedei euro - o cooperare mai stransa in materie de politica economica si financiara". Cu alte cuvinte, spune el in interviul acordat ziarului "Le Figaro", este necesara o uniune politica mai puternica, operand in acest scop modificari in tratatele europene. Analisti europeni, citati de "Les Echos", reamintesc ca, recent (la 17 mai), la Aix-la-Chapelle, cu prilejul acordarii premiului Charlemagne - oferit personalitatilor ce s-au distins prin angajamentul in favoarea constructiei europene - Schauble a pledat insistent pentru o "uniune politica" europeana. El propunea, intre altele, un Parlament European bicameral, cu puteri mult mai mari, una dintre camere urmand sa fie aleasa prin vot universal direct. Potrivit lui, inclusiv presedintele Comisiei Europene ar trebui ales in aceeasi maniera, aceasta institutie urmand sa se transforme intr-un adevarat guvern al UE.
Integral in Curierul National