La inceputul saptamanii, directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, a spus analistilor sa nu ia drept ghid amenda data Barclays pentru manipularea ratei Libor, de 450 de milioane de dolari, pentru a stabili cand va trebui sa plateasca grupul bancar condus de el. Si se pare ca avea dreptate: Citigroup ar putea primi o amenda mult mai ridicata.
In urma unor analize reiese ca, in privinta minciunilor spuse de banci pentru a manipula rata dobanzilor pentru imprumuturilor interbancare Libor, Barclays, singura pedepsita pana in prezent, este departe de a purta cea mai mare vina.
Doi profesori de economie de la UCLA si Universitatea din Minnesota au analizat manipularea Libor si au aflat ca, cel putin dupa un indicator, Citi a falsificat rata dobanzii mai mult decat orice alta mare banca americana. La nivel mondial, cele mai multe "minciuni" in aceasta privinta le-a spus Royal Bank of Canada.
Citi a subestimat costurile pentru creditare cu 0,12 la suta, in medie, din august 2007 pana in august 2008. Desi nu pare o cifra imensa, este, totusi, cu 50% mai mult decat media de 0,08 la suta din estimarile costurilor facute de Barclays.
Libor afecteaza ratele pe care consumatorii si firmele le platesc pentru o gama larga de credite si alte instrumente financiare, dar si la stabilirea preturilor unor marfuri, iar o diferenta mica in aceasta rata poate reprezenta o diferenta majora pana la consumatorul final.
Acesta nu este studiu in care Citi reiese drept unul din pricipalii actori in scandalul manipularii Libor. In 2008, Wall Street Journal a raportat, pentru prima data, problemele legate de aceasta rata si a comparat ratele raportate de Citi si costurile pentru a se asigura in caz de insolventa. Astfel, in 23 ianuarie pana in 16 aprilie 2008, Citi ar fi subestimat cu 0,87 puncte procentuale costurile de finantare.
Integral in Ziare.com.
http://www.banknews.ro/stire/60647_citigroup,_adevaratul_vinovat_in_scandalul_manipularii_libor_.html