Euro si-a pastrat in 2011 statutul de a doua valuta mondiala, in pofida datoriei care submineaza unele tari ce folosesc moneda unica europeana, indica un raport al Bancii Centrale Europene /BCE/, publicat miercuri, relateaza AFP.
''Rolul international al euro a ramas relativ rezistent in 2011'', a comentat presedintele BCE, Mario Draghi, in introducerea acestui raport anual privind ''rolul international al euro''.
In detaliu, cota euro in rezervele mondiale de valute straine a regresat usor la sfarsitul lui 2011, cu 25 %, fata de 25,4 % la sfarsitul lui 2010, la o rata de schimb constanta, cu 5,64 trilioane de dolari /5.640 de miliarde/.
Potrivit BCE, a existat ''un usor declin'' al valutelor detinute in euro de catre investitorii din afara zonei euro la sfarsitul anului trecut, dupa un prim semestru stabil. Acest declin corespunde accentuarii crizei datoriei in zona euro in cursul celui de-al doilea trimestru din 2011, care s-a transformat in criza bancara.
Dar, ''global, criza datoriei suverane n-a adus atingere statutului euro'', se precizeaza in raport.
Moneda unica europeana se afla totusi departe de dolarul american, care reprezenta 62,1 % din rezervele mondiale de valuta anul trecut /fata de 62,2 % la sfarsitul lui 2010/.
BCE noteaza, printre altele, ca sistemul monetar international este ''deja pe punctul de a deveni tripolar'', referire la moneda chinezeasca, renminbi, care are ''treptat un rol international mai important''.
Analisti ai institutiei financiare din Frankfurt /vestul Germaniei/ subliniaza astfel ''rolul emergent al renminbi ca valuta de ancorare'', altfel spus influenta politicii de schimb a Chinei asupra constelatiilor de schimb mondiale si a regiunii asiatice indeosebi.
Printre altele, BCE a studiat ''apetitul'' investitorilor straini pentru obligatiunile publice emise de statele din Zona euro incepand din 2008.
In timp ce cererea pentru aceste titluri s-a mentinut mai degraba bine dupa falimentul Lehman Brothers si criza financiara si economica ce a urmat, eaa scazut in cursul ultimelor doua trimestre din 2011 si indeosebi pentru tarile care se confrunta cu dobanzi de imprumut mari.
Dimpotriva, cererea pentru datoria publica americana si japoneza a scazut dupa falimentul Lehman Brothers, dar a progresat in 2011.
Sursa: AGERPRES
http://www.banknews.ro/stire/60383_euro_si-a_pastrat_statutul_de_a_doua_valuta_mondiala_in_2011.html