BankNews.ro - The Business Republic

Casa "pe firma", o varianta viabila
| Data Publicarii: 12-10-2006

Pentru persoanele cu venituri peste medie, contractarea unui imprumut imobiliar prin intermediul unei persoane juridice incepe sa devina o alternativa viabila la creditele clasice, titreaza Curierul National. La un imobil de 200.000 lei, economia facuta prin scutirea de la plata TVA reprezinta 38.000 de lei. Mai mult de atat, rata lunara poate depasi considerabil 35% din venituri (cazul creditelor pentru persoane fizice). Conditiile bancilor vizeaza rezultatele financiare ale firmei. Fara profit cel putin pe ultimul an, o persoana juridica nu poate contracta un credit "de investitii".

Conditiile impuse de Banca Nationala alaturi de valoarea redusa a salariilor au condus la crearea unui decalaj semnificativ intre creditele de consum si cele imobiliare acordate populatiei. Procentul creditelor pentru locuinta in totalul finantarilor este net inferior creditelor de consum. Fara a se adresa persoanelor cu venituri reduse creditul pentru locuinta dedicat firmelor poate fi o solutie. Lansata, in general sub denumirea de credit de investitii, finantarea achizitionarii unui imobil "pe firma" are cateva avantaje certe, majoritatea de ordin fiscal. O firma ce achizitioneaza un imobil prin intermediul unui credit este scutita de plata TVA.

La o locuinta de 200.000 de lei sa spunem contractantul "economiseste" 38.000 de lei daca alege sa cumpere locuinta sub forma unei persoane juridice. In aceeasi ordine de idei, daca in cazul creditelor pentru persoane fizice rata lunara nu trebuie sa depaseasca 35% din venitul contractantului in cazul unei microintreprinderi rata poate ajunge pana la 85% din veniturile firmei. Conditiile impuse de banci sunt acceptabile si vizeaza parametrii financiari ai firmei (profit, cifra de afaceri). Majoritatea bancilor solicita ca persoana juridica ce va contracta finantarea sa fi avut profit cel putin in ultimul an. Desi creditele imobiliare pe persoana fizica raman prima optiune, pentru o anumita categorie de oameni (cei cu venituri peste medie) contractarea unui imprumut prin intermediul unei firme este o optiune.

Casa Business la Piraeus Bank

Creditul este destinat finantarii achizitiei, construirii sau modernizarii sediului, a spatiilor comerciale sau a unitatilor de productie. Creditul se acorda in lei, dolari sau euro pentru o perioada de maximum 7 ani. Suma maxima ce poate fi contractata este de 500.000 euro sau echivalent in lei sau dolari si nu poate depasi 75% din valoarea investitiei. Praaprobarea creditului se face rapid, si este bazata doar pe analiza financiara a societatii. Banca cere ca si garantie ipoteca de rang I asupra imobilului finantat sau asupra unui alt imobil. Rambursarea creditului se face in rate lunare egale, incluzand capitalul si dobanda pe toata perioada creditului.

Pana la 85% din valoarea investitiei la Volksbank

Volksbank are in portofoliul de produse un credit destinat achizitionarii de spatii de catre persoanele juridice sau persoanele fizice autorizate. Banca acopera pana la 85% din valoarea investitiei. Dobanda este de 11% pe an. Conditiile de acordare vizeaza rezultatele financiare ale firmei. Astfel, beneficiari pot fi microintreprinderi/persoane fizice autorizate care au desfasurat activitate operationala continua in ultimul an, au inregistrat profit operational conform ultimelor doua bilanturi consecutive (anual si semianual), nu figureaza cu datorii restante la bugetul de stat, nu au inregistrat incidente majore in Centrala Incidentelor de Plati (CIP) si nu apar cu datorii restante la Centrala Riscurilor Bancare (CRB), Biroul de Credit (BC). Aceste conditii sunt valabile pentru mai toate bancile.

Credit imobiliar pentru IMM la Raiffeisen

Creditul imobiliar pentru IMM existent la Raiffeisen Bank este destinat achizitiei, renovarii, extinderii sau reconstructiei de imobile utilizate in activitatea de baza. Imprumutul se acorda in lei, euro sau dolari, pe o perioada de maximum 10 ani, iar suma maxima este de 1,5 milioane de euro. Solicitantul poate beneficia de o perioada de gratie de 6 luni, in cazul finantarii lucrarilor de extindere a constructiei.

Sase salarii medii, conditie pentru un apartament cu doua camere

Venitul lunar necesar unei persoane care doreste sa contracteze un credit pentru achizitia unui apartament de 50 metri patrati in Bucuresti echivaleaza cu sase salarii medii, fata de 4,8 salarii in 2003, a declarat, miercuri, Sergiu Oprescu, vicepresedintele Alpha Bank. "Salariul mediu a crescut din anul 2003 de la 130 euro la 210 euro, in timp ce pretul apartamentelor s-a majorat de la 400 de euro pe metru patrat la 1.000 de euro pe metru patrat", a afirmat Oprescu la un seminar pe teme imobiliare.

El a adaugat ca, pe masura ce decalajul dintre preturile constructiilor noi si salarii va creste, numarul de solicitanti eligibili de credite imobiliare sau ipotecare se va diminua, daca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine actualele criterii de acordare a imprumuturilor de consum.

Oprescu a aratat ca, potrivit datelor existente, nivelul creditelor ipotecare acordate a ajuns, in primele sase luni, la 1,9 miliarde euro, in timp ce creditul de consum a fost de 7,6 miliarde de euro. "Datele nu sunt tocmai reale daca luam in considerare ca o parte din creditele de consum sunt cele pentru nevoi personale, care sunt garantate cu ipoteca. Daca tinem cont de acest aspect, valoarea creditelor ipotecare este de 3,1 miliarde de euro, iar cele de consum de 6,3 miliarde de euro", a spus Oprescu.

Vicepresedintele Alpha Bank a adaugat ca ponderea imprumuturilor ipotecare acordate in lei in primul semestru s-a ridicat la 7-8%. Referitor la repartizare geografica a creditelor ipotecare, Oprescu a aratat ca 40% din imprumuturi au fost realizate pentru locuinte din Bucuresti, restul tarii ocupand 60% din total. Oprescu a avertizat ca evolutia creditelor ipotecare este superioara celei a depozitelor populatiei.

"In acest an, pentru prima data, rata de crestere a creditelor ipotecare este superioara celei de majorare a depozitelor populatiei, astfel ca depozitele nu mai pot asigura acoperirea creditului, deci este necesara o sursa suplimentara de finantare", a apreciat oficialul Alpha Bank. Decalajul dintre nivelul creditelor ipotecare si depozite este de 2,5 miliarde de euro, astfel ca doar 47% din imprumuturile populatiei sunt acoperite de depozite. "Pentru a putea elimina acest neajuns, trebuie introdus procesul de securizare a creantelor, care face parte din pachetul legislativ privind finantarea creditelor ipotecare", a adaugat Oprescu. El a explicat insa ca va fi foarte dificila aplicarea acestui proces, deoarece pentru a avea eficienta si sa-si justifice costurile ridicate, tranzactiile de securitizare trebuie sa depaseasca 500 milioane de euro.

Curierul National


 

http://www.banknews.ro/stire/5938