- Misu Negritoiu: Deprecierea leului e in principal speculativa, in 2008 iesirile de capital erau legitime
- "Eu cred ca leul se poate indrepta usor catre 5 unitati pe euro"
- Romania va amana adoptarea euro, dar nu trebuie sa renunte la obiectiv, spune directorul ING Bank
Deprecierea leului este in principal speculativa, spre deosebire de 2008, cand a existat o repozitionare investitionala, iar iesirile de capital erau legitime, insa BNR nu-si va mai permite sa transfere presiunile in piata monetara si sa creasca dobanzile, a afirmat directorul ING Bank, Misu Negritoiu, citat de Mediafax.
"Nu avem o problema interna care sa duca la deprecierea leului. Acum deprecierea vine aproape exclusiv din problemele zonei euro si din presiunea speculativa. Este o situatie diferita decat cea din 2008-2009, cand deprecierea a fost mai degraba sub presiunea repozitionarii investitiilor straine si a iesirilor de lichiditati de pe piata locala. Atunci, pentru ca toti s-au repozitionat international, au fost iesiri de capital legitime. Investitii care au fost in Romania si care au plecat si care vroiau sa-si vanda banii. Astazi nu este, azi nu avem iesiri de capital din Romania pentru ca nici capital pe termen scurt nu prea mai este. Nu prea mai are cine sa plece, ca sa zicem asa. Si atunci deprecierea este de natura speculativa. Daca n-ar fi contextul euro si european, n-ar fi aceeasi presiune pe depreciere", a declarat intr-o emisiune televizata directorul general al ING Bank.
In toamna anului 2008, cu doar o luna inainte de alegerile generale, BNR a reusit sa stopeze deprecierea leului prin parghia lichiditatii, drenand aproape in totalitate disponibilul de pe piata, ceea ce a avut ca efect cresterea dramatica a dobanzilor bancare, care au ramas la niveluri inalte mai mult de un an.'
Integral in Curierul National