Romanii isi doresc in continuare locuinte noi, dar posibilitatile financiare sunt tot mai limitate, iar viitoarele lor planuri imobiliare se bazeaza mai ales pe bani imprumutati. Creditele imobiliare sau ratele la dezvoltator par sa fi ramas principalele variante prin care romanii mai incearca sa isi achizitioneze o locuinta intr-un ansamblu rezidential nou.
Doar un sfert dintre clientii complexurilor rezidentiale dispun de lichiditati suficiente pentru a achita pe loc un apartament, conform datelor obtinute de portalul Proiecte.biz, in comparatie cu anul 2009, cand proportia celor care detineau sumele necesare se ridica la 40%.
10.000 euro - avansul maxim permis de peste trei sferturi dintre clienti
Creditul imobiliar ramane principala forma de plata la care apeleaza cei mai multi dintre clientii ansamblurilor rezidentiale. 59% dintre acestia se inscriu in aceasta categorie, fiind urmati de cei care achizitioneaza o astfel de locuinta dispunand cash de intreaga suma necesara (aproape 29% din total). Varianta ratelor la dezvoltator este agreata de aproximativ 12% dintre clienti, putand fi considerata o alternativa de plata esalonata pentru creditele imobiliare acordate de banci.
Comparand aceasta situatie cu datele studiului ”Achizitia de proprietati imobiliare”, derulat in octombrie 2009 de Proiecte.biz, in parteneriat cu DaedalusMillwardBrown, observam ca principala modificare s-a produs in randul celor care dispuneau de lichiditati pentru a cumpara pe loc un apartament intr-un ansamblu rezidential nou. Proportia acestora a scazut de la 40% la aproximativ 29%
In ceea ce priveste avansul disponibil, la momentul actual, 78% dintre clientii care apeleaza la un credit sau la varianta ratelor de dezvoltator detin sub 10.000 euro, conform datelor Proiecte.biz. Acestia sunt reprezentati in cea mai mare parte de clientii programului ”Prima Casa”, la care avansul solicitat este de doar 3.000 euro, sau de clientii unor produse de creditare relativ similare. 9% dintre cei care isi cauta casa intr-un ansamblu rezidential nou detin intre 10.000 si 20.000 euro pentru avans, pe cand doar 8% dispun de un avans de peste 20.000 euro.
75% dintre clientii ansamblurilor noi nu detin o alta locuinta
Apartamentul intr-un ansamblu rezidential nou reprezinta pentru trei sferturi dintre clienti singura locuinta pe care urmeaza sa o detina in proprietate. Vorbim astfel in cele mai multe dintre cazuri de persoane tinere, care fie au locuit pana la acest moment impreuna cu parintii, fie in chirie. Raportat la situatia din 2009, observam si pe acest segment o schimbare a profilului clientilor. In urma cu aproximativ 3 ani, mai mult de 40% dintre acestia detineau in prealabil o proprietate.
Proprietarii de garsoniere sunt in prezent echivalentul a 35% dintre clientii care detin deja o proprietate, fiind urmati de cei care detin un apartament cu doua camere (25%), unul cu trei camere (16%) sau cu patru camere (8%). Acestia sunt clientii interesati sa faca un upgrade al locuintei detinute la momentul actual. Procentul proprietarilor de case/ vile interesati de un apartament intr-un ansamblu rezidential este relativ scazut, doar 16% dintre clientii ansamblurilor rezidentiale care detin deja o proprietate intrand in aceasta categorie.
Investitia in imobiliare nu mai este nici ea o practica frecventa. Numarul celor care, pe piata imobiliara a anului 2012, achizitioneaza unitati in ansambluri rezidentiale pentru a investi este de sub 5%. Astfel, o majoritate covarsitoare - 96% - alege un apartament intr-un complex nou avand drept scop exclusiv locuirea.
Despre Proiecte.biz:
Proiecte.biz este portalul imobiliar dedicat proiectelor noi de pe segmentul rezidential, proiecte aflate in plin proces de vanzare, in toate zonele Bucurestiului. Portalul functioneaza sub forma unei regii online de vanzari imobiliare, dezvoltate de AgentieNET incepand cu 2007. In prezent, detine in portofoliu aproximativ 70 de proiecte imobiliare noi.