BankNews.ro - The Business Republic

Sa cinstim Delta de Ziua diversitatii biologice!
Mediu | Data Publicarii: 22-05-2012

In fiecare an pe 22 mai planeta sarbatoreste Ziua internationala a diversitatii biologice. Romania se mandreste cu a treia zona ca biodiversitate din lume dupa Marea Bariera de Corali si Arhipelagul Galapagos. Aceasta este Delta Dunarii. Avem deci un motiv in plus sa cunoastem mai de aproape importanta si vulnerabilitatea acestui colt de paradis si  solutiile pe care le avem la indemana pentru protejarea lui.

22 mai a fost proclamata la nivel mondial Ziua Diversitatii Biologice de catre Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite cu scopul informarii publicului asupra conceptului de biodiversitate si cresterii responsabilitatii acestuia cu privire la lumea in care traiesc. Initial aceasta zi se celebra pe data de 29 decembrie, dar incepand din decembrie 2000 s-a decis mutarea celebrarii pe 22 mai. Tema din acest an - "Biodiversitatea si modificarile globale” - concentreaza atentia pe presiunile exercitate asupra mediului care au condus la saracirea biodiversitatii, greu recuperabila.

In zgomotul si agitatia de zi cu zi uitam sa apreciem lucrurile simple care ne inconjoara. Uitam sa iesim in natura si sa ne aducem aminte ca suntem parte din ea. Avem ocazia pe 22 mai si de acum inainte sa ne interesam mai des si sa cunoastem mai bine speciile si habitatele din Delta si nu numai. Sa fim mai atenti la sutele si miile de specii si habitate care fac lumea mai frumoasa, sa invatam sa le respectam si sa le protejam pentru ca lor le datoram existenta noastra.

Platalea leucorodia

foto: Daniel Petrescu

Putini dintre noi cunoastem faptul ca in comunism Delta Dunarii a suferit cele mai mari degradari.  In numele unei exploatari demente de tip agricol sau piscicol visate de conducatorii vremii ecosistemul deltaic a fost mutilat. Efectele acestei exploatari au fost si continua sa fie favorizarea speciilor utile omului si prin urmare perturbarea echilibrului natural al ecosistemelor. Supraexploatarea ecosistemului deltaic a continuat si continua chiar si in zilele noastre. 

Principalele eforturi care se depun constant pentru protejarea Deltei sunt dedicate restabilirii acestui echilibru prin reconstructie ecologica, identificarea de alternative pentru populatia locala si acordarea ragazului necesar Deltei pentru a se reface.

Salvati Dunarea si Delta reuneste periodic factorii de influenta si decizionali din Rezervatie pentru accelerarea aplicarii solutiilor sustenabile, astfel incat sa asigure existenta unor comunitati locale prospere, fara sa perturbe echilibrul natural. 

In prezent, Asociatia continua aceste demersuri prin campania ”Delta Dunarii - Paradisul aproape pierdut!”. Proiectul are o abordare integrata prin care, suplimentar reunirii tuturor celor care au de-a face cu Delta Dunarii, de la oamenii locului la turisti, autoritati sau antreprenori pentru o analiza profunda asupra problemelor Rezervatiei si identificarea solutiilor care sa pastreze ecosistemul deltaic pe termen lung, se concentreaza si intr-o ampla campanie de informare si constientizare a publicului larg. 

In cadrul proiectului se realizeaza material scris, fotografiat si filmat care sa prezinte Delta in toata complexitatea sa, cu scopul de a informa si de a constientiza de la locuitorul Deltei pana la publicul larg asupra bogatiei si diversitatii de specii si habitate datorita carora noi toti ne bucuram astazi de un loc minunat. Prezentam acest laborator viu si totodata lucram pentru a informa cu privire la ce se face si ce nu se face in Delta, explicand de ce si aducand exemplele pana la nivelul impactului asupra sanatatii si bunastarii oamenilor.  

"Delta Dunarii - Paradisul aproape pierdut! Campanie de informare si constientizare cu privire la protejarea biodiversitatii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii" este un proiect implementat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii  in perioada ianuarie 2011 - decembrie 2012. 

Proiectul este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu) - Axa prioritara 4 "Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii”.

http://www.banknews.ro/stire/59015_sa_cinstim_delta_de_ziua_diversitatii_biologice.html