Institutul de Politici Publice a facut o analiza a absorbtiei fondurilor UE in perioada 2008-2011 in mai multe programe operationale. Judetul ce a absorbit cei mai multi bani e Suceava, in timp ce Iasiul conduce in clasamentul primariilor.
Atragerea fondurilor europene de catre consiliile judetene si primariile din Romania s-a facut in buna masura fara o prioritizare a proiectelor, cu supraestimarea posi-bi-litatilor locale pentru asigurarea cofinantarii, arata un raport dat ieri publicitatii de catre Institutul de Politici Publice. Documentul analizeaza capacitatea si implicarea administratiei publice locale in absorbtia durabila a banilor europeni pentru modernizarea si dezvoltarea comunitatilor din Romania.
In medie, in perioada 2008-2011 un consiliu judetean din Romania a accesat 174,5 milioane lei, adica aproximativ 41,2 milioane de euro din fonduri structurale. Pe primele locuri in acest clasament se gasesc judetele Suceava, cu 78,3 milioane euro accesate, Salaj, cu 73,51 milioane euro, si Ilfov, cu 66,54 milioane euro. Ultimele locuri sunt ocupare de Ialomita, cu 8,51 milioane euro, Alba, cu 9,57 milioane euro, si Satu Mare, cu 17,49 milioane euro. Cei mai multi bani la nivelul primariilor din orasele resedinte de judet au fost cheltuiti de Iasi, anume 75,1 milioane euro, Oradea (72,93 milioane euro) si Targoviste (68,26 milioane euro). Municipiul Giurgiu nu a reusit atragerea nici unui euro, arata datele IPP. La nivelul Capitalei, sectorul care a atras cele mai multe fonduri este sectorul 2, cu peste 4 milioane de euro. Sectorul 5 nu are nici un proiect finantat din fonduri structurale.
Capitala a reusit sa obtina proiecte din fonduri structurale in suma de 13,3 milioane euro. Sectoarele municipiului Bucuresti si primaria Capitalei au atras in perioada 2008-2011 61,13 milioane de euro.
Integral in Romania Libera