Pretul petrolului a scazut cu 7,44% de la maximul anului inregistrat in martie. Pe termen mediu si lung: proiectul Obama de limitare a speculatiilor de pe piata petrolului ar putea avea un efect de crestere a volatilitatii pretului- daca se va implementa-, iar o noua infuzie de lichiditati efectuata de Federal Reserve ar putea urca din nou semnificativ pretul petrolului. ... Pana atunci insa, in Romania, « aritmetica » pretul petrolului-curs USDRON arata ca ar fi logica o ieftinire a carburantilor cu cca 6%.
Scaderea pretului petrolului cu 7,44% de la maximul anului (128,36 dolari/baril, nivel atins pe 1 martie) pana la cotatia marcata vineri la inchiderea burselor poate fi explicata atat prin relaxarea investitorilor in privinta riscurilor escaladarii conflictului din Iran, cat si prin prisma semnalelor nefavorabile privind economia globala. « Conflictul militar in stramtoarea Hormuz a devenit un scenariu mai indepartat, dupa ce Iranul s-a asezat la masa negocierilor, lasand « fara carburant » o parte din speculatorii care au intrat la cumparare in piata petrolului, mizand pe o intrerupere abrupta a exporturilor iraniene si o crestere accentuata a pretului. Scaderile pretului petrolului din martie si aprilie au fost sustinute si de vestile negative privind piata muncii din SUA, impreuna cu teama ca Spania ar putea ajunge sa plateasca dobanzi prea greu de suportat pentru economia deja slabita de recesiune. Criza care afecteaza zona Euro risca sa traga in jos nu doar economia regiunii, ci si pe cea a partenerilor comerciali importanti, diminuand cererea de petrol si deci contribuind la scaderea pretului sau», a aratat Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Cresterea PIB in China a fost de 8,1%, ritm anualizat in trimestrul intai al anului, marcand o incetinire semnificativa fata de rata de 8,9% din trimestrul anterior. Desi importurile de petrol ale Chinei au crescut cu 11% in martie, productia locala a incetinit, intrucat cererea totala in China a scazut la 9,51 milioane de barili pe zi.
Dincolo de orizontul actual dominat de pesimism in privinta pretului petrolului, pentru lunile urmatoare se profileaza evenimente cu potential de apreciere a pretului acestuia. Ca raspuns la o rata a somajului care refuza sa coboare sub 8% in SUA, Fed ar putea decide sa injecteze din nou lichiditati in economie, in ciuda opozitiei unora dintre membrii Consiliului de Politica Monetara. Aceasta abordare ar stimula perceptia unei inflatii viitoare, sporind astfel apetitul pentru marfuri in general si pentru petrol in special. Pe de alta parte, la jumatatea acestui an devine valabil embargoul european impus exporturilor de petrol din Iran. Chiar daca Arabia Saudita creste productia pentru a acoperi locul liber lasat de Iran, aceasta inseamna o diminuare masiva a capacitatii de rezerva, iar piata ar fi mult mai sensibila la intreruperi de alimentare cu petrol dinspre Irak, Marea Nordului sau Nigeria, de exemplu. «Pentru moment, consumatorii de carburanti pot rasufla usurati; in lunile urmatoare insa, riscul unor evenimente geopolitice imprevizibile, in primul rand in Iran, nu este inlaturat, cum nici politica monetara a Fed nu poate fi ignorata ca factor de apreciere a pretului petrolului », a precizat Claudiu Cazacu.
In acelasi timp, fluctuatiile in piata futures americana ar putea fi amplificate in viitor de un nou proiect de regulament propus de catre Presedintele Barack Obama, care ar viza limitarea activitatii speculatorilor pe piata de petrol. « Proiectul presedintelui Obama incearca sa limiteze accesul speculatorilor pe piata petrolului, inclusiv prin marirea sumelor depuse drept garantie pentru a putea tranzactiona, in ideea reducerii speculatiilor care au scumpit la inceputul acestui an cotatia barilului de titei. Rezultatul insa ar putea sa nu fie cel asteptat, ci dimpotriva, absenta speculatorilor din piata ar putea reduce lichiditatea pietei, marind variatiile pretului in situatia unor evenimente neasteptate», a aratat Claudiu Cazacu.
In ceea ce priveste Romania, de la 1 martie (cand petrolul a atins maximul de pret pe acest an) si pana vinerea trecuta, leul a pierdut 1,41% in fata dolarului American, moneda in care este cotat petrolul. "Tinand seama de deprecierea monedei nationale si de scaderea de 7,44% a pretului petrolului, pare logica o ieftinire a carburantilor de aproximativ 6% in cazul unei transmisii integrale a miscarilor de piata in aritmetica preturilor <<la pompa>>, al carei efect ar trebui sa fie vizibil intr-un orizont de cateva saptamani”, a precizat Claudiu Cazacu.
http://www.banknews.ro/stire/58319_x-_trade_brokers_in_romania,_ieftinirea_carburantilor_este__aritmetic__justificata.html