Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, luni, 2,141 miliarde lei (609,93 milioane euro) de la 16 banci, sub forma plasamentelor in depozite la o luna cu dobanda de 8,75% pe an, a declarat dealerul Bancpost Cristina Iacob. "Banca centrala a sterilizat integral oferta bancilor, de 2,142 miliarde lei, in depozite la o luna si le ofera celor 16 banci participante la licitatie o dobanda fixa de 8,75% pe an, ceea ce arata ca BNR a atras in medie cate 134 milioane lei de la fiecare banca participanta. Miercuri va reveni in piata un depozit de 1,25 miliarde lei atras de BNR in urma cu o luna", a spus economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.
Dealerul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Cristian Parvulescu, a declarat ca suma atrasa de BNR la licitatia de luni se incadra in asteptarile sale.
"Suma atrasa de BNR este substantiala dar cred ca au mai ramas bani in piata de la cei care au lichiditati pe termen mai scurt. Depozitul la o luna care va ajunge miercuri la scadenta nu ar trebui sa influenteze piata pentru ca bancile l-au luat in calcul, inclusiv la licitatia de astazi", a spus Parvulescu.
Bancile au ramas, totusi, precaute in imobilizarea lichiditatilor pe termen mai lung ca urmare a incertitudinii ridicate de conditiile de lichiditate. Lichiditatea in exces este, de asemenea, rezultatul interesului scazut pe care il arata investitorii straini pentru instrumentele swap din piata valutara.
Cei care au lichiditati pe termen mai lung le pot plasa in certificatele de depozit cu scadenta la trei luni pentru care BNR va organiza o licitatie in a doua parte a acestei saptamani.
"Piata se asteapta ca dobanda medie pe care o va acorda BNR la licitatia din aceasta saptamana pentru certificatele de depozit sa fie asemanatoare cu cea pe care o practica la depozitele la o luna, de 8,75% pe an. In conditiile in care luna trecuta dobanda medie la aceste depozite a fost de 8,65% pe an, e posibil ca in aceasta saptamana, dobanda medie sa fie in jur de 8,70% pe an", a mai spus Parvulescu.
Cursul oficial afisat de banca centrala, luni, de 3,5102 lei/euro, descrie o apreciere cu 0,31% a leului in fata monedei europene, comparativ cu sedinta de vineri de tranzactii valutare, cand cursul era de 3,5212 lei/euro.
"Dobanzile din piata monetara au scazut pana la 8,0-8,5% pe an la depozitele overnight (cu scadenta la 24 ore) de la 8,25-8,75% pe an cat erau in cursul diminetii, ca urmare a sterilizarii substantiale efectuate de BNR in comparatie cu depozitul ce va avea scadenta in aceasta saptamana", a mai spus Citu.
BNR a afisat, luni, o medie a dobanzilor overnight de 8,11% la depozitele atrase (BUBID), in crestere cu 0,05 puncte procentuale fata de dobanda de vineri, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 8,86% pe an, respectiv cu 0,03 puncte mai mult decat la sfarsitul saptamanii trecute.
La sfarsitul acestei luni e posibil sa aiba loc miscari mai mari ale dobanzilor, in conditiile in care sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii este urmat de platile trimestriale catre bugetul de stat.
"Intre 20-23 octombrie e posibil ca dobanzile sa fie mai mici pentru ca bancile vor dori sa isi pastreze lichiditatea pentru constituirea rezervelor, iar dupa 24 probabil ca dobanzile vor creste peste 9% pe an ca urmare a nevoii mari de lei pentru efectuarea platilor trimestriale catre bugetul de stat", a declarat, recent dealerul sef al Bancii Transilvania, Teo Birle.
NewsIn