Persoanele care apeleaza la serviciile unui agent sau broker imobiliar trebuie sa stie ca acesta poate primi comision pentru serviciile prestate numai in cazul incheierii tranzactiei. Este ceea ce prevede ordonanta de urgenta 174 / 2008, cea care reglementeaza activitatea de intermediere imobiliara.
Asociatia Brokerilor Imobiliari (A.B.I.) doreste sa atraga atentia si sa informeze piata larga a consumatorilor de servicii imobiliare in legatura cu sistemul legal de comisionare practicat de agentii imobiliari.
Taxa de vizionare - nu doar neprofesionista, ci si ilegala
”Ai cumparat sau inchiriat o locuinta, numai dupa perfectarea contractului platesti comision agentului imobiliar cu care ai colaborat.” Este regula de ”aur” pe care orice potential client ar trebui sa o cunoasca. Recent, pe piata intermedierilor imobiliare, a aparut o practica ilegala, pe care niciun consumator de servicii imobiliare nu trebuie sa o accepte: taxa de vizionare pretinsa de agentul imobiliar pentru locuintele prezentate clientului.
Pe langa faptul ca dovedeste lipsa de profesionalism, aceasta deprindere incalca si legislatia in vigoare. In Romania, O.U.G. 174/ 2008 modifica O.G. nr. 21/1992 cu privire la protectia consumatorului si specifica in mod clar, complet si concret obligatiile agentului imobiliar fata de consumator.
Una dintre aceste obligatii este referitoare la comisionul care se plateste ”numai la incheierea tranzactiei”, conform art. II, punctul 9 din O.U.G. 174/ 2008. Astfel ca orice suma pretinsa inainte de semnarea contractului de inchiriere sau de vanzare-cumparare este in afara legii.
”Ca asociatie a brokerilor imobiliari, urmarim in primul rand profesionalizarea agentilor. Astfel de practici, precum perceperea unei taxe de vizionare, nu fac deloc cinste agentului imobiliar profesionist. Cei care practica aceasta meserie cu acte in regula nu doar ca trebuie sa se delimiteze de astfel de practici, ci si sa le condamne si sa traga semnale de alarma in piata”, declara Dragos Vilceanu, presedinte ABI.
Aceeasi ordonanta stipuleaza si ce trebuie sa contina contractele recunoscute de lege, incheiate intre agentul imobiliar si client. Asociatia Brokerilor Imobiliari pune la dispozitia membrilor sai contracte standardizate. Acest tip de contracte este avizat de Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorilor (A.N.P.C.) si respecta prevederile legale privind protectia consumatorului. Contractele standardizate reprezinta instrumentul care confera siguranta si protectie atat pentru broker, cat si pentru client, fiind singurele pe care clientii ar trebui sa le semneze.
"Contrar tuturor speculatiilor, domeniul imobiliar beneficiaza de o legislatie riguroasa si punctuala, in ceea ce priveste tranzactiile imobiliare, cat si cu privire la profesia de Agent / Broker imobiliar. Normele in vigoare reglementeaza continutul contractelor de intermediere, drepturile si obligatiile atat ale brokerului imobiliar, cat si ale consumatorului, precum si cazurile stricte in care se poate solicita plata comisionului. Astfel, in opinia mea, clientul nu datoreaza plata niciunei sume de bani pentru o simpla vizionare a unui imobil, aceasta taxa fiind ilegala”, declara Remus Diaconescu, notar public si lector de legislatie la Scoala de Brokeri Imobiliari.
Despre ABI:
Asociatia Brokerilor Imobiliari este o organizatie autonoma, cu caracter non-guvernamental si nepatrimonial, in folosul public. ABI s-a nascut in februarie 2010 ca o consecinta fireasca a evolutiei pietei imobiliare din Romania. Atat brokerii/ agentii imobiliari, cat si publicul larg au nevoie de o interfata prin intermediul careia sa interactioneze pe baza unor principii solide si respect reciproc. La aproape doi ani de la lansare, asociatia numara peste 200 de membri activi.
Comunicat de presa
http://www.banknews.ro/stire/57541_taxa_de_vizionare_a_agentilor_imobiliari_-_complet_ilegala.html