BankNews.ro - The Business Republic

Iar am intrat in recesiune
Finante-Banci | Data Publicarii: 12-03-2012

Ce pacat ca trebuie sa-i dam dreptate lui Roubini. Nu sunt un mare admirator al acestui profesor care a transformat stiinta economica, in special previziunea economica, intr-o combinatie  de  foileton  cu iz de  Harry Potter  si prezicerile mamei Omida.

Si totusi in ultima sa carte, Economia Crizelor, Roubini si Mihm ne lasa impresia ca nu am vazut inca nimic iar criza va continua o perioada mult mai lunga decat am  estimat.  Desi par sofisme, constructiile  sale nu sunt simple  argutii. Si aici Roubini isi dovedeste maiestria.

Daca teoria spune ca doua trimestre consecutive de crestere economica negativa sunt semnalul unei recesiuni, atunci suntem in recesiune. Deja o mana de poker am pierdut cu T4 al lui 2011 pe negativ.  Si la runda T1  2012 nu e clar daca avem mana buna. Valul de panica din toamna lui 2008 cand sunai la banci  si nu mai raspundea nimeni se pare ca are o replica si  in ultima parte a lui 2011 si inceputul lui 2012. Anul 2012 a adus o restrangere a creditului pe piata interna iar marile banci locale venite pe filiera austrica pur  si simplu au  inghetat creditarea odata cu temperaturile din aceasta iarna algida.

Creditarea a devenit extrem de pretentiosa la nivelul garantiilor si nimeni nu isi mai asuma nici un  risc. De altfel, nivelul creditarii din datele oficiale  arata ca aceasta a scazut in ianuarie  fata de decembrie si chiar noiembrie 2011. Vestea a pus pe jar Banca Nationala care incearca din rasputeri sa  stimuleze creditul in lei dar  si pe cel in valuta prin masurile de relaxare a  RMO (rezervele minime obligatorii) si reducerea ratei dobanzii de politica monetara. Totusi banii daca nu se invart nu produc avutie nationala. Conteaza si cat de repede se invart. Iar daca unii au avut norocul sa primeasca credit  in aceasta perioada, efortul depus pentru obtinerea creditarii a crescut uluitor. Conform buletinelor de conjunctura BNR, industria in primele 2 luni ale anului a avut un trend de stagnare fata de T4 2011, in schimb constructiile au fost in picaj liber. Nokia a plecat definitv cu tot cu exportul robust pe care-l producea. A fost si perioada drumurilor blocate de viscolul naprasnic din partea de sud est a Romaniei. Totusi paranoia penuriei alimentare, precum  cea din 1954, a facut ca marii retaileri sa inregistreze cresteri  ale consumului de produse alimentare in ultima parte a lui ianuarie si prima parte a lui februarie. Consumul de gaz  si produse petroliere a crescut in ianuarie si probabil in feburarie, dupa cum dezvaluie INS-ul. In rest, consumul nu mai e demult locomotiva negenuina a cresterii PIB-ului.  

Daca martie nu va veni cu ceva spectaculos in imbunatatirea indicatorilor macro economici, atunci T1 2012 va fi pe minus. Orice alegatie de genul : suntem pe drumul cel bun nu este  decat un "bluff” de cabotini la masa de poker a relansarii economice.  

Pare  un demers eclectic, dar pana la confirmarea sau infirmarea acestei previziuni, recomand cu caldura o lectura usoara, corecta, fara pretentia unui demers pur  acribic a reputatului economist Adrian Vasilescu cartea lansata de  curand- "Biletul de iesire din criza”.

Opinie Petronel CHIRIAC, doctorand la sectia Finante Moneda

http://www.banknews.ro/stire/57224_iar_am_intrat_in_recesiune.html