Cladirile sunt responsabile pentru mai mult de 40% din consumul de energie la nivel global si o treime din emisiile de carbon
Jones Lang LaSalle are placerea de a prezenta un nou raport de cercetare privind dezvoltarea durabila in Europa Centrala si de Sud-Est intitulat "Going Green in Eastern Europe".
Raportul este o analiza cuprinzatoare a initiativelor de dezvoltare sustenabila in aceasta parte a Europei si ofera raspunsuri la intrebari cum ar fi:
- • ce activitati se intreprind in prezent in ceea ce priveste dezvoltarile verzi;
- • care sunt principalii actionari; si
- • cand trebuie facute modificarile la actualele practici.
John Duckworth, Managing Director la Jones Lang LaSalle in ECE si ESE a comentat: "Raportul este o sinteza a opiniilor inovatoare ale specialistilor si subliniaza importanta crescanda a expertizei in domeniul dezvoltarilor sustenabile. In prezent, Jones Lang LaSalle are aproape 20 de profesionisti acreditati in dezvoltari durabile in ECE si SEE si mai mult de 1.000 la nivel global. Vom promova raportul la MIPIM, dar, de asemenea, intentionam sa il actualizam periodic, deoarece stim cat de rapid se raspandesc initiativele dezvoltarilor "verzi” in intreaga regiune. Peste 500.000 m2 de spatii de birouri in constructie din ECE si ESE sunt in etape diferite ale procesului de obtinere a certificarii "verzi”, demonstrand ca tendinta actuala devine deja regula pentru dezvoltarile viitoare. "
In timp ce certificarea de cladire "verde” este o modalitate prin care dezvoltatorii, proprietarii si chiriasii pot demonstra angajamentul lor de a contribui la durabilitatea mediului construit, motivele de a alege dezvoltari sustenabile sunt mult mai diverse si fundamentale. Sustenabilitatea nu inseamna doar obtinerea unei certificari. Schimbarile climatice si implicatiile lor potentiale ar reprezenta o serie de riscuri pentru sectorul imobiliar, inclusiv riscurile fizice, financiare si cele legate de cererea pe piata. Astfel, economisirea energiei in stadiul de proiectare a cladirilor si a functionalitatii lor reprezinta una dintre cele mai importante metode de reducere a emisiilor de carbon. Trebuie amintit ca, in conformitate cu estimarile UNEP (United Nations Environment Programme), cladirile la nivel global sunt responsabile pentru mai mult de 40% din consumul de energie, o treime din emisiile de gaze cu efect de sera si de 30% din utilizarea materiei prime.
In plus, cladirile care au performante la un nivel mai sustenabil atrag chiriasi mai puternici, au o mai buna rata de ocupare, care se traduce intr-o valoare a activelor mai mare. "O cladire sustenabila va deveni curand sinonima cu o cladire de calitate. Birourile verzi vor fi ambasadorii birourilor de calitate. Economiile la nivelul chiriilor, al randamentelor, si al evaluarilor vor urma in mod natural", a adaugat. Kevin Turpin, asociat certificat LEED Green si seful departamentului de cercetari de piata in CEE & SEE, la Jones Lang LaSalle.
"Majoritatea actionarilor in piata imobiliara, in special in sectorul de birouri, au luat deja la cunostinta de aceasta tendinta. In Europa Centrala, de Est si Sudica, exista in prezent 670.000 m2 de cladiri de birouri certificate, 35% fiind in Praga, urmata de Varsovia, Bucuresti si Budapesta. Exista un stoc masiv de proiecte in constructie ce urmeaza a fi livrate in 2012-2014, dedicate cauzei dezvoltarilor durabile, in special in Varsovia. Pe alte piete, de exemplu in Ungaria - 100% din proiectele in constructie ce urmeaza a fi livrate in 2013, vor fi cladiri verzi "- completeaza Turpin.
Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului din SUA, o cladire "verde” este practica de a crea structuri si de a utiliza procese care protejeaza mediul si care sunt eficiente din punct de verere al consumului de resurse pe parcursul intregului ciclu de viata a cladirii.
Paweł Warda, specialist acreditat LEED si directorul departamentului de Project management din ECE, ESE la Jones Lang LaSalle, a declarat: "La nivel mondial s-au elaborat metode de proiectare si de evaluare pentru dezvoltari sustenabile, cele mai populare si utilizate la scara larga in ECE si ESE fiind BREEAM Europe Commercial, si LEED for New Construction & for Shell and Core (64% si 36% din stocul spatiilor de birouri existente in regiune, respectiv). Acestea au scopuri similare, adica mediatizarea exemplelor-model in domeniul constructiilor sustenabile si asigurarea unui numitor comun pentru evaluarea cladirilor verzi din intreaga lume. In ceea ce priveste stocul spatiilor de birouri in constructie, 32% vor fi certificate LEED si 68% vor fi certificate pe sistemul BREEAM. Majoritatea dezvoltarilor de birouri, mai ales la Varsovia, vor fi certificate BREEAM. Totusi, merita mentionat faptul ca in orasele regionale din Polonia (exceptand capitala Varsovia), certificarea LEED se va aplica la 65% din spatiile de birouri verzi, in prezent in constructie. "
Pana la finele anului 2020, toate noile dezvoltari ar trebui sa fie cladiri zero-energie (zero consum net de energie si zero emisii de carbon la nivel anual) si in anul 2050, emisiile provenite de la toate cladirile trebuie sa fie cat mai aproape de zero posibil. Pentru atingerea acestor obiective, sunt necesare schimbari semnificative ale practicilor de constructie din prezent. Raportul stabileste linii directoare pentru realizarea acestor obiective pentru proprietarii de spatii de birouri, dezvoltatori, investitori si pentru chiriasi. In ultima instanta, este alegerea chiriasului ce cladiri sa selecteze, iar acelea care au o calitate mai buna a aerului din interior si materiale toxice reduse au un impact pozitiv asupra sanatatii angajatilor, in consecinta mai putine concedii pe caz de boala si cresterea performantei la locul de munca. Este un obiectiv evident pentru orice companie ce ocupa un spatiu de birouri.
Total cladiri de birouri in constructie (m2) care au solicitat certificat de dezvoltare sustenabila (capitale)
Despre Jones Lang LaSalle
Jones Lang LaSalle (NYSE: JLL) este un firma specializata in servicii financiare si profesionale dedicate domeniului imobiliar. Firma ofera servicii integrate oferite de echipe de experti in toata lumea pentru clientii care doresc valoare adaugata prin detinerea, inchirierea sau investitiile in domeniul imobiliar. Inregistrand venituri globale de 3,6 miliarde dolari SUA in anul 2011, Jones Lang LaSalle deserveste clientii din 70 de tari, in mai mult de 1.000 de locatii din intreaga lume, incluzand 200 de sedii. Firma este lider in domeniul imobiliar si servicii de facility management dedicate clientilor corporativi, cu un portofoliu de aproximativ 195 milioane de metri patrati in intreaga lume (2,1 miliarde sq ft). LaSalle Investment Management, divizia de management al investitiilor, este una dintre cele mai mari din lume si cele mai diverse in domeniul imobiliar, cu mai mult de 47.7 miliarde dolari SUA de active in administrare.
Pentru informatii suplimentare, va rugam sa vizitati website-ul nostru, www.joneslanglasalle.co.uk
http://www.banknews.ro/stire/57121_jones_lang_lasalle_raport_de_cercetare_privind_dezvoltarile_sustenabile_verzi.html