Datorita cererii reduse de credite, bancile tenteaza clientii prin intermediul unor oferte care promit dobanzi mai mici la refinantarea creditelor si comisioane de analiza gratuite.
Pentru o mare parte a clientilor care au accesat un imprumut sau mai multe in perioada de boom economic de dinainte de 2008, ratele lunare sunt foarte mari, datorita modului netransparent in care bancile au stabilit dobanda si a majorarilor ulterioare, in contradictie cu scaderea puternica a dobanzilor interbancare Robor, Libor sau Euribor. In plus, cei care au ales un credit in valuta suporta si un curs valutar de schimb, cu mult mai mare fata de momentul acordarii acestuia, cei cu imprumuturi in franci elvetieni fiind cei mai afectati.
Refinantarea trebuie sa reduca costul total
Refinantarea ar trebui sa fie efectuata pentru reducerea costului total al ratelor platite, fara insa ca prin aceasta miscare sa prelungiti in mod nejustificat perioada de creditare. Nu comparati doar rata lunara obtinuta cu cea veche, chiar daca acesta este obiectivul principal, folositi pentru aceasta comparatie indicatorul dobanzii anuale efective sau DAE.
La un credit ipotecar, calculati si costul cu evaluarea imobilului si cele legate de inregistrarea ipotecii, aceste cheltuieli trebuie sa fie adaugate la rata lunara, pentru a avea o comparatie corecta.
Integral in MoneyCenter.ro
http://www.banknews.ro/stire/56367_cand_ar_trebui_sa_refinantam_datoriile_pe_care_le_avem.html