Reducerea sub 10% a Taxei pe Valoarea Adaugata la produse alimentare si scaderea nivelului accizelor reprezinta doua probleme care trebuie discutate in perioada urmatoare, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.
"Trebuie discutat foarte serios in perioada urmatoare despre reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata la alimente si produse agroalimentare, nu neaparat pe produse finite, ci pe intreg lantul. Avem un studiu facut la nivelul tarilor UE pe nivelul TVA la productia agroalimentara, care este foarte diferita de la o tara la alta. Daca reusim sa rezolvam aceasta chestiune lovim dur evaziunea fiscala. Ceea ce am facut la cereale, pe o anumita o perioada, respectiv taxarea inversa, nu va rezolva problema de fond pentru ca discutam aici de miliarde de euro. E o chestiune de abordat cu FMI. Daca acoperim cu un TVA foarte mare o evaziune fiscala de miliarde de euro sa gasim caile prin care acesti bani raman in circulatie si revin bugetului statului", a precizat Valeriu Tabara.
Seful MADR a aratat ca reducerea TVA pe lantul alimentar a fost o idee proprie lansata in urma cu cativa ani. "A ne opri la produsul finit cu TVA scazuta inseamna specula, politicianism si populism. Daca vrei sa ai o asezare corecta a pretului si o repartitie corecta a profitului trebuie sa mergem pe intregul lant, de cand ai pus plugul in brazda si pana pui painea in galantar. Deocamdata este doar o propunere a MADR, pentru ca sunt cateva angajamente care nu pot fi incalcate. Eu cred ca va trebui sa fim pregatiti de un astfel moment care nu depinde de performantele economice ci de ceea ce inseamna particularitatile agriculturii. Una este circuitul si dezvoltarea productiei de la producator la consumator si alta aspectul colateral al productiei principale de materii prime, adica painea. Consider ca nu am rezolvat foarte mult din reducerea evaziunii numai prin taxarea inversa a cerealelor cand ea se duce in colateral, in panificatie", a spus acesta.
Potrivit sursei citate, cu exceptia a doua-trei tari din UE, care au o TVA ridicata la alimente, restul tarilor comunitare au introdus o taxa mult mai redusa la produsele alimentare.
Acesta a mentionat ca va incerca sa discute aceasta problema si cu reprezentantii FMI, in aceasta perioada in care se desfasoara o misiune la Bucuresti, desi nu exista programata nicio intalnire cu oficialii institutiilor internationale.
Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, arata, la inceputul acestei saptamani, ca reducerea la 9% a TVA la alimentele de baza, corelata cu o masura de impozitare progresiva a adaosului comercial ar putea regla piata produselor alimentare din Romania.
"Acele voci care spun ca o scadere a TVA la alimentele de baza nu se va vedea in pretul final sunt acelea care au cerut TVA de 24%. Eu ma intreb cat a adus in plus la bugetul tarii aceasta marire a TVA. Din contra, consider ca banii stransi pe TVA sunt in suma mai mica decat cei stransi pe o taxa de 19%. Sunt convins ca in prima faza, reducerea TVA trebuie respectata la procesatori si ca va pleca si catre magazin. S-ar putea sa nu vedem imediat o scadere, dar daca in paralel cu aceasta masura mai luam si una de o impozitare progresiva a adaosului comercial. Cu cat ai un adaos comercial mai mare cu atat ai un impozit mai mare, iar cel cu adaos mai mic va castiga mai mult din rulaj. Cred ca in jumatate de an piata se poate regla", a adaugat Dragos Frumosu.
Sursa: AGERPRES
http://www.banknews.ro/stire/56185_valeriu_tabara_vom_discuta_reducerea_sub_10p_a_tva_la_produsele_alimentare.html