Citigroup, cel mai mare grup financiar din lume, pare sa fie interesat de achizitia unei banci europene si a "ochit" patru banci, BNP Paribas si Societe Generale din Franta, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria din Spania si Barclays din Marea Britanie, a relatat, miercuri, cotidianul britanic The Times. Ziarul francez La Tribune a publicat, miercuri, o stire conform careia Citigroup a identificat patru posibile tinte de achizitie BNP Paribas, Societe Generale (SocGen), Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) si Barclays. La Tribune, al doilea ziar economic din Franta ca tiraj, a atribuit stirea unor surse din piata bancara. Citigroup pare sa reitereze intentia de a achizitiona o banca europeana, cand in 2004 au existat zvonuri despre eventuala preluare a BNP Paribas.
BNP Paribas este cea mai mare banca din cele "tintite" de Citigroup, cu active de aproape 1.228 miliarde dolari si este pe locul 17 in topul intocmit de Forbes al celor mai mari companii din lume. Barclays este a 20 societate in topul Forbes a celor mai mari 2.000 de companii din lume si are active de 1.587 miliarde dolari. Societe Generale figureaza in topul Forbes pe locul 43, cu active de 815,3 miliarde euro. BBVA este cea mai mica banca din posibilele achizitii, cu active de 463,8 miliarde euro si este clasata pe pozitia a 58-a in topul Forbes. Clasamentul intocmit de revista americana Forbes foloseste date din 2005, iar departajarea a fost facuta de un indice compozit ce contine vanzari, profituri, active si valoarea de piata.
Articolul mentiona si ca grupul bancar american ar fi angajat o firma de avocatura pentru a analiza posibilele obstacolele legale ce ar putea aparea din achizitia unei banci rivale in oricare din cele trei tari, a informat editia online a The Times. "Angajarea unei firme de avocatur, lucru des intalnit, subliniaza si existenta posibilelor pericole date de achizitii peste granita, care pot fi complexe din punct de vedere legal si implica negocieri cu cativa regulatori nationali si internationali", a declarat jurnalistul The Times, Miles Costello.
Un purtator de cuvant al Citigroup, citat de cotidianul britanic, a refuzat sa comenteze articolul din La Tribune, descriindu-l ca "zvon si speculatie".
Daca zvonurile se dovedesc a fi adevarate, ar insemna ca Citigroup si-ar schimba politica, noteaza cotidianul britanic. Citigroup si-a reconstruit reputatia in ultimele 18 luni, in urma socurilor din Japonia, amenzilor in cazurile Enron si WorldCom si ciocniri cu regulatori internationali privind obligatiuni si tranzactii cu derivative controversate, mai scrie The Times.
Banca americana a primit o interdictie in martie 2005 de la Banca Federala interdictia de a mai face orice fel de achizitie majora pana isi va rezolva probleme interne. Interdictia a fost ridicata in aprilie, in urma progreselor facute.
Citigroup, una din companiile cele mai bune pentru consultanta privind fuziuni si achizitii, este cea mai mare companie de consultanta in ceea ce priveste consultanta bancara.
Societe Generale este prezenta in Romania prin Banca Romana pentru Dezvoltare si detine 58,32% din titlurile bancii romane. Citibank Romania este membra a grupului financiar american si este detinuta in proportie de 99,6% de Citibank Overseas Investment Corporation. BNP Paribas a fost una din bancile care s-au aratat interesate de preluarea Bancii Comerciale Romane, care a fost ulterior cumparata de Erste Bank.
Zvonul aparut in presa franceza a facut ca pretul titlurilor celor patru banci sa creasca miercuri. Actiunile SocGen au crescut cu 2,36%, iar actiunile Barclays au crescut cu 2,44% in cursul zilei de miercur, potrivt Business Weeki. Pretul titlurilor BNP Paribas a crescut cu 1,61% in urma zvonului, iar actiunile BBVA a crescut cu circa 1,6%.
NewsIn