Banca de Export Import a Romaniei, Eximbank a semnat o conventie de colaborare cu Banca Comerciala Romana prin care cea din urma va promova, pentru clientii sai, produsele Eximbank, au anuntat, miercuri, reprezentantii celor doua banci. "Avem astfel de conventii de colaborare semnate cu cinci banci pana in prezent, respectiv cu BRD - SocGen, Carpatica, Romexterra, Bancpost si BCR. Urmeaza sa mai semnam inca sapte conventii, iar printre bancile cu care vom semna se numara Finansbank, Raiffeisen si Banca Transilvania, a declarat vicepresedintele Eximbank, Iulian Velicu.
El a explicat ca produsele oferite de Eximbank sunt in numele si contul statului. Eximbank ofera garantii si asigurari de stat, cu avantajul ca banca nu cere o contragarantie.
Un alt avantaj pentru bancile comerciale este ca acestea nu trebuie sa-si faca provizioane la garantiile de stat, deoarece au risc zero. In plus, statul preia riscuri si da garantii si pentru zonele "fierbinti", pentru care bancile comerciale au retineri. Pentru produsele de asigurare ale bancii, avantajele sunt similare, au aratat reprezentantii Eximbank.
Vicepresedintele Eximbank a amintit ca, pentru produse de garantare si asigurare, banca administreaza fonduri de la stat in valoare de aproximativ 300 milioane euro.
Capitalul social al Eximbank a fost majorat in decembrie la 210 milioane euro, iar fondurile proprii sunt de 260 milioane euro, acestea avand un nivel foarte ridicat in comparatie cu bancile similare din regiune, potrivit reprezentantilor bancii.
"BCR va asigura clientilor sai finantarile solicitate in conformitate cu normele si reglementarile proprii, iar Eximbank va oferi clientilor BCR garantii, asigurari sau alte prod specifice, in vederea facilitarii accesului clientilor respectvi la finantarile oferite de BCR. Astfel, clientii pot sa beneficieze de o oferta completa", a precizat vicepresedintele executiv al BCR, Ilie Mihai.
Mihai a adaugat ca, daca un client al unei banci comerciale vrea sa faca o afacere intr-o tara cu risc ridicat din punct de vedere economic sau politic, atunci banca va cere o garantie de la Eximbank.
"Suntem interesati de compensarea dobanzilor la firmele mici si mijlocii si de asigurari pentru exportatorii in tarile emergente, precum tarile arabe sau fostele republici sovietice", a mentionat Mihai.
Pentru produsele oferite, Eximbank percepe comisioane de analiza a solicitarii si de emitere a garantiei, care variaza in functie de perioada de timp pentru care se emite garantia, de gradul de risc al activitatii si al tarii in care se exporta, potrivit reprezentantilor bancii. In afara de acestea, Eximbank percepe si un comision de risc al garantiei.
Comisioanele de garantie reprezinta intre 0,1 si 0,4% pe an si sunt cele mai mici de pe piata, au mentionat reprezentantii bancii. Comisioanele sunt negociabile cu clientii, iar durata medie de obtinere a unei garantii solicitata de la Eximbank este de sapte zile.
Eximbank nu este in concurenta cu bancile comerciale, pentru ca ofera produse in completarea produselor oferite de acestea, au tinut sa precizeze reprezentzantii bancii.
Banca de Export Import a Romaniei - Eximbank - a fost creata in vederea facilitari accesului si mentineri exportatorilor romani pe pietele externe, inclusiv pe cele cu grad de risc crescut. Cota de piata a Eximbank era la jumatatea anului de 1,44%, activele sale fiind de 2,08 miliarde lei (583 milioane euro), potrivit datelor bancii centrale.
Redactia BankNews.ro