La inceputul anului, cele mai mari dobanzi platite de catre banci la economiile in moneda nationala, erau la nivelul de 8%, cu foarte mici exceptii, acestea depaseau cu putin aceasta valoare. In schimb, clientii care aveau economii in euro, puteau alege dintr-o oferta de dobanzi, care nu depaseau valoarea de 4.5%.
Dupa jumatate de an, dobanzile erau pe o panta usor descendenta, in special dobanda oferita pentru plasamentele in lei. Aceasta tendinta a fost inversata de acutizarea crizei din zona euro, care a facut ca unele banci, in special cele cu capital elen, sa pluseze din nou cu oferte tentante de dobanzi la depozite.
Dobanzi maxime de 8% la depozitele in lei
Astfel, dobanzile platite la depozitele bancare in lei, se situeaza acum la un maxim de 8%, nivel care se inregistra si la inceputul anului. In ultimele luni ale anului, au aparut tendinte diferite cu privire la oferta de dobanzi. Bancile situate in varful clasamentului dupa active au coborat dobanzile, mai ales dupa reducerea ratei de referinta de catre Banca Nationala, in timp ce altele au continuat sa ofere dobanzi generoase, superioare dobanzii Robor la 12 luni, dobanda la care se imprumuta bancile in piata monetara.
Integral in MoneyCenter.ro
http://www.banknews.ro/stire/55243_cum_au_evoluat_dobanzile_la_depozite_in_2011.html