Cine a castigat si cine a pierdut cel mai mult Activele bilantiere si cota de piata Salariile medii nete din banci Numarul de angajati si cate unitati are fiecare banca.
Bancherii digera greu aceasta criza economica, care intra acum in al patrulea an, iar acest lucru se vede in rezultate. Dupa ce a facut profituri record in 2008, anul de varf, de peste 1 mld. euro (4,4 mld. lei), acum tot sistemul marcheaza pierderi, la noua luni minusul se apropie de 200 mil. euro (766 mil. lei) si probabil ca pe tot anul pierderea va fi si mai mare. La nivelul activelor bilantiere, modificarile nu sunt spectaculoase. Creditele sau depozitele in plus luate de o banca se vad in minus la altele. Sunt banci care renunta deliberat la creditele cu risc, iar altele pe care le iau in speranta ca economia se va imbunatati, iar clientii vor tine cont de acest lucru si isi vor pas-tra conturile atunci cand va rasari soarele si nu vor pleca la prima oferta mai buna. scrie Ziarul Financiar
BRD ramane cea mai profitabila banca, fiind sustinuta puternic de reteaua de retail, construita in anii de boom, in timp ce BCR, prima banca ca active, se lupta cu trecutul si cu starea economiei, care ii afecteaza pe toti clientii. Exista un grup de banci care fac profit constant, avand clienti buni atat pe partea de corporate, cat si la nivelul persoanelor fizice - Raiffeisen, Citi, ING, RBS, Transilvania, UniCredit. Cei care nu au reusit sa faca rost de piata in perioada de boom simt acum la nivelul veniturilor.
Integral in Ziarul Financiar