Fostul presedinte ceh Vaclav Havel a decedat duminica dimineata, la varsta de 75 de ani, din cauza unor complicatii dupa o lunga perioada de boala, informeaza agentiile internationale de presa, receptionate de AGERPRES.
Potrivit purtatoarei sale de cuvant, Sabina Tancevova, fostul presedinte, care s-a retras de mai mult timp din viata publica, a murit in zorii zilei, in somn.
O pneumonie insuficient tratata in timpul detentiei sale si un cancer pulmonar s-au aflat la originea multiplelor probleme de sanatate ale lui Vaclav Havel, care si-a petrecut cinci ani de zile in inchisorile comuniste, inainte din 1989.
Havel a fost operat in decembrie 1996 de cancer la plamanul drept. Pe langa o bronsita cronica, el a suferit si de pe urma unor probleme cardiace si tulburari intestinale.
In ultimele luni, Vaclav Havel si-a petrecut mai tot timpul in casa sa de la tara, situata la 150 km de capitala ceha, Praga, dupa ce a fost spitalizat in martie de pneumonie. Maladia a fost insotita de diverse complicatii, intre care 'pierderea echilibrului, scaderea memoriei si slabire', a explicat Vaclav Havel, intr-un interviu, potrivit AFP.
Sambata dimineata, Havel s-a intalnit la Praga cu Dalai Lama, liderul spiritual al budistilor tibetani, inainte de a se retrage la resedinta sa de la tara.
Artizan al 'Revolutiei de catifea' anticomuniste din 1989, Vaclav Havel a fost sef de stat al Cehoslovaciei, apoi al Republicii Cehe, intre 1989 - 2003.
* * *
Vaclav Havel s-a nascut la Praga, la 5 octombrie 1936, intr-o familie de mici burghezi. Bunicul si tatal sau au fost doi prosperi oameni de afaceri iar mama sa provenea dintr-o familie de diplomati. Din cauza 'originii sociale', nu i s-a permis sa urmeze cursuri universitare.
Dupa satisfacerea serviciului militar, a lucrat ca masinist la Teatrul pe Balustrada, un teatru nonconformist din Praga, si a studiat arta dramatica prin corespondenta. Aici, a pus in scena primele piese, 'Petrecerea din gradina' (1963) si 'Memorandumul' (1965).
In 1968, Havel era deja celebru si cel mai influent scriitor din Cehoslovacia. In 1965, la o conferinta a Uniunii Scriitorilor, ii apara pe scriitorii considerati de regimul comunist incomozi. Mai mult, Havel denunta birocratia existenta si cere reforme de substanta. Oponent al invaziei sovietice din 1968, devine unul dintre disidentii regimului comunist din Cehoslovacia.
La 27 iunie 1968, redacteaza si semneaza 'Manifestul celor 2000 de cuvinte', adresat liderului comunist al 'primaverii de la Praga', Alexander Dubcek. In 1969, i se interzice sa publice in Cehoslovacia. In 1978, scrie unul din cele mai influente eseuri, intitulat 'Puterea celor slabi'. A urmat apoi Charta 77, o declaratie bazata exclusiv pe drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Devine fondatorul Comitetului pentru apararea celor acuzati pe nedrept.
In 1979, este arestat. Primeste patru ani si jumatate la inchisoarea de maxima securitate la Hermanice. Este eliberat, in 1983, pe motiv de boala. In 1985, dupa o perioada de refacere, isi reia functia de purtator de cuvant al Chartei 77. Este arestat la domiciliu in mai multe randuri, ultima data in perioada ianuarie-mai 1989. In acelasi an, devine liderul Forumului Civic, miscare de opozitie care a contribuit la caderea regimului comunist.
Sfarsitul anului 1989 l-a gasit pe Havel vorbind multimii din Piata Venceslas. La 29 decembrie 1989, a devenit presedintele Cehoslovaciei.
Un an mai tarziu, la 5 iulie, Parlamentul, ales in mod democratic, l-a reales pe Vaclav Havel in functia de presedinte, pentru un mandat de doi ani.
In 1991, s-a numarat printre artizanii dizolvarii Pactului de la Varsovia si a Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER).
La 27 februarie 1992, a semnat, impreuna cu Helmut Kohl, cancelarul Germaniei, Tratatul de prietenie cu Germania, iar la 1 aprilie acelasi an, la Moscova, Tratatul de Cooperare cu Federatia Rusa. Dupa alegerile legislative, din iunie 1992, Vaclav Havel a demisionat, la 20 iulie, din functia de sef al statului.
La 26 ianuarie 1993, a devenit primul presedinte al Republicii Cehe. A fost reales la 20 ianuarie 1998, pentru un mandat de cinci ani. Vaclav Havel a parasit fotoliul prezidential in februarie 2003. In timpul primului sau mandat, s-a produs despartirea Cehiei de Slovacia. Este meritul presedintelui Vaclav Havel ca Cehia a fost invitata sa adere la NATO, la 12 martie 1999, si a fost admisa ca membru de drept la Summitul de la Praga (21-22 noiembrie 2002).
Anul 2003 inseamna si iesirea sa de pe scena politica. Inca de la sfarsitul Razboiului Rece, Vaclav Havel a figurat constant pe lista candidatilor la Premiul Nobel pentru Pace, dar nu l-a castigat niciodata, in pofida faptului ca numele sau este strans legat de caderea comunismului in Europa Centrala si de Est. A continuat cercetarile sale in drepturile omului. Memoriile sale, in care descrie experientele din perioada exercitarii functiei de presedinte, au fost publicate in 2007.
In noiembrie 2007, a publicat prima sa piesa, dupa 18 ani, 'Odchazeni', a carui premiera mondiala a fost, in luna iunie 2008, la Teatrul din Praga 'Divadlo na Vinohradech', dar a fost retrasa de pe scena in decembrie. Piesa sa in limba engleza a avut premiera la 'Orange Tree Theatre' din Londra, iar premiera americana la Teatrul Wilma din Philadelphia. Havel a regizat, ulterior, o versiune cinematografica a piesei, care a avut premiera in Republica Ceha la 22 martie 2011.
In 2008, Havel a devenit membru al Consiliului European privind toleranta si reconcilierea. Este presedintele Consiliului International al Fundatiei pentru Drepturile Omului, si membru al consiliului consultativ international al Fundatiei Memoriale pentru Victimele Comunismului.
Sursa: AGERPRES
http://www.banknews.ro/stire/54998_fostul_presedinte_ceh_vaclav_havel_a_decedat.html