Romania ar putea ajunge sa adopte principiul "bugetului echilibrat" chiar din 2013. Tari ca Spania sau Italia au facut-o deja.
Romania ar putea avea, chiar din 2013, un buget echilibrat, ceea ce inseamna un deficit bugetar foarte apropiat de zero sau chiar un excedent. Primul pas este deficitul bugetar ambitios pentru anul viitor, care se va situa chiar sub limita "traditionala" impusa prin Tratatul de la Maastricht: 3% din PIB.
Cauzele acestei situatii decurg din schimbarea dramatica a modelelor financiare ca urmare a crizei: investitorii sunt mult mai prudenti atunci cand imprumuta statele, adica cer dobanzi substantial mai mari sau refuza cu totul finantarea la orice semn de risc. La randul lor, statele sunt mult mai prudente atunci cand vine vorba de a se imprumuta, dupa ce au vazut ca incapacitatea de plata este un scenariu cat se poate de palpabil. Deja, tari ca Spania si Italia au anuntat anul acesta ca vor ca pana in 2013 sa duca deficitul bugetar la zero, prin constrangeri de ordin constitutional.
Reducerea deficitului la zero ar presupune mentinerea regimului de austeritate cel putin pana in 2013 si, probabil, desfiintarea unor intregi categorii bugetare. Primele posibile victime sunt subventiile si ajutoarele economice acordate intreprinderilor cu pierderi sub forma de majorari de capital sau stergeri de datorii. Urmatoarele pe lista sunt o buna parte din birocratia statului si investitiile care pot fi realizate din fonduri private. De asemenea, ajustari substantiale sunt posibile si la nivelul cheltuielilor cu bunurile si serviciile.
Integral in Romania Libera
http://www.banknews.ro/stire/53657_cum_am_trai_daca_romania_nu_s-ar_mai_imprumuta_deloc.html