Executivul a decis miercuri impunerea inspectiei economico-financiare, destinata cresterii gradului de disciplina bugetara si financiara a agentilor economici la care statul este actionar unic sau majoritar precum si la prevenirea aplicarii corectiilor financiare pentru programele cu fonduri UE.
Prin ordonanta de urgenta adoptata astazi, Guvernul separa competentele de control intre Ministerul Finantelor Publice si Curtea de Conturi. Prin inspectia economico-financiara ce se va efectua la regii autonome, companii si societati nationale, societati comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic sau majoritar, Ministerul de Finante isi propune sa creasca responsabilitatea operatorilor economici in exercitarea activitatii economico-financiara si intarirea disciplinei bugetare si economico-financiare.
"Prin inspectia economico-financiara se verifica masurile de realizare a veniturilor, de reducere a cheltuielilor si de diminuare a arieratelor; respectarea reglementarilor economico-financiare si contabile; fundamentarea si justificarea sumelor acordate de la bugetul general consolidat pentru subventionarea unor produse sau sustinerea unor activitati; obligatiile catre bugetul general consolidat, cu exceptia celor fiscale, conform competentelor legale", se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.
In textul ordonantei, se prevede ca in situatia in care operatorul economic a fost supus unei verificari de catre Curtea de Conturi, obiectivele avute in vedere de auditorul public extern nu mai pot fi supuse inspectiei economico-financiare. De asemenea, inspectiile se vor desfasura in baza unor programe anuale, trimestriale si lunare aprobate prin ordin al ministrului de Finante. In plus, controlul financiar ex-post se desfasoara la solicitarea autoritatilor publice cu atributii de control asupra modului de formare, de administrare si de intrebuintare a resurselor financiare ale statului si ale sectorului public.
"Adoptarea noilor reglementari va contribui la punerea in aplicare a unor prevederi din O.U.G. nr. 66/2011, respectiv la constatarea si recuperarea de la debitori a sumelor reprezentand corectii financiare, in conformitate cu prevederile reglementarilor comunitare, ca urmare a constatarii unor nereguli de sistem sau a identificarii unor nereguli in aplicarea de catre beneficiarii publici a prevederilor legale privind achizitiile publice, in scopul evitarii blocajului implementarii proiectelor de investitii, inclusiv a celor majore, finantate prin instrumente structurale", se mai spune in comunicatul citat.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/53648_guvernul_a_instituit_inspectia_economico-financiara_pentru_companiile_de_stat.html