BankNews.ro - The Business Republic

Ialomitianu despre deficitul bugetar: Este imposibil sa sarim de 3%
Finante-Banci | Data Publicarii: 31-10-2011

Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a criticat constructia bugetara alternativa propusa de catre USL aratand ca masurile opozitiei, de reducere a taxelor si crestere a cheltuielilor ar duce la o crestere a deficitului cu 20 de miliarde de lei.

Ialomitianu a aratat ca discutiile cu FMI si Comisia Europeana au in vedere gasirea solutiei optime pentru un deficit bugetar care sa permita crestere economica si care sa fie totodata finantabil la costuri rezonabile. "Nu vrem sa cadem in capcana de a ne imprumuta la dobanzi mari, iar deficitul sa fie consumat de dobanzi", a declarat, luni, ministrul de Finante. Acesta a precizat ca este exclusa depasirea unul nivel de 3% al deficitului. "Este imposibil sa sarim de 3%, vad ca USL-ul vrea, pentru ca incalcam legislatia europeana. In 2012, trebuie sa iesim din procedura de deficit excesiv", a afirmat Ialomitianu.

Imposibilitatea depasirii pragului de 3% este si motivul pentru care ministrul de Finante a respins solutiile propuse de catre opozitie pentru proiectia bugetara pentru 2012. "Nu poti sa maresti cheltuielile si sa reduci impozitele si taxele, impactul ar fi de 20 de miliarde de lei si am mari deficitul cu 3,6%, lucru ce ar duce la incalcarea legislatiei europene privind procedura de iesire din deficit excesiv. Mai mult decat atat, au propus reducerea cheltuielilor cu bunurile si serviciile cu 50%. Sa nu uitam ca din cele 31 de miliarde cheltuieli cu bunuri si servicii, 16 miliarde sunt medicamente si servicii medicale. Nu cred ca USL vrea sa reduca medicamentele si serviciile medicale, sa inchidem spitale. Eu cred ca este lipsa de profesionalism, iar planul acela de masuri, sa reducem taxele si impozitele si sa marim cheltuielile este un rezultat al relatiei nefiresti intre dreapta si stanga", a declarat Gheorghe Ialomitianu.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat joi la Craiova ca USL are zece conditii pe care bugetul pe 2012 propus de catre Guvernul Boc trebuie sa le indeplineasca pentru ca opozitia sa voteze in favoarea acestuia.

Liderul PSD a mentionat ca in caz contrar opozitia va opta pentru un vot nefavorabil bugetului de stat. Ponta a enumerat cinci masuri cu impact negativ asupra bugetului, intre care reducerea CAS, reducerea esalonata a TVA pana la 19%, introducerea unei scheme speciale a TVA pentru sustinerea agriculturii, indexarea pensiilor si mentinerea cotei de cofinantare de la buget pentru proiectele europene.

De asemenea, Ponta a enumerat si o serie de masuri compensatorii care ar avea un impact pozitiv asupra bugetului, precum reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri si servicii, suspendarea PNDI si a altor cheltuieli similare care s-ar face pentru clientela de partid, obligarea premierului sa nu mai faca alocari pe criterii politice catre primarii din Fondul de rezerva pentru situatii de urgenta, ci doar pentru catastrofe naturale. Totodata, liderul PSD a pledat pentru mentinerea actualei contributii la pilonul doi de pensii, dar si stimularea in ceea ce priveste fondurile europene. 

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/53515_ialomitianu_despre_deficitul_bugetar_este_imposibil_sa_sarim_de_3p.html