BankNews.ro - The Business Republic

Cum ne batem joc de recensamant
Actualitate | Data Publicarii: 25-10-2011

Recensamantul populatiei si al locuintelor este un efort de circa 193 milioane lei (potrivit Fin.ro), adica aproximativ 45 de milioane de euro, adica o avere. O avere mare.

Ce se intampla de acesti bani? Pai, vine la tine acasa un recenzor care iti pune circa 100 de intrebari, completeaza raspunsurile tale si depune formularele apoi, ca sa se stie cine suntem, cum stam si ce vrem de la viata. 

Cum decurge in realitate? 

Vine un recenzor la tine, il inviti in casa si iti pune circa 20-25 de intrebari, apoi pleaca, multumindu-ti frumos. La restul de 75 de intrebari raspunde singur, ca sa castige timp. 

Mai exact, in urma chestionarului aplicat aseara, eu am raspuns la urmatoarele intrebari: Nume, CNP, data nasterii, locul nasterii, cand si de ce am venit in Bucuresti, studii, anul absolvirii, daca a fost universitate de stat sau particulara, daca lucrez, daca am lucrat acum o saptamana, CUM SE NUMESTE FIRMA LA CARE LUCREZ si care este domeniul ei de activitate si daca folosesc internetul. La nationalitate a dedus el si la religie mi-a cerut confirmarea dupa ce deja trecuse "crestin-ortodox”. Pe sotul meu nu l-a mai intrebat ce religie are si, din pacate, ne-am dat seama de asta dupa ce a plecat. Ne-a intrebat cine conduce in casa, spunandu-ne ca intrebarea trebuie completata desi la noi acasa este democratie. A mai cerut anul casatoriei, daca avem copii si cam atat despre noi. Despre locuinta ne-a intrebat daca are termopane, aer conditionat, daca suntem proprietari, cat insumeaza suprafata dormitorului si a sufrageriei si daca avem instalatie de aer conditionat. 

Am semnat si gata, a plecat. 

Restul intrebarilor, cele medicale spre exemplu, au ramas la bunul plac al recenzorului, si va trece dansul ce considera de cuviinta. 

Ce rezulta de aici? Ca, de fapt, trei sferturi din date vor fi rezultatul imaginatiei si opiniei unor recenzori care, pentru ideile lor, primesc niste sume modice. Deci nu vor fi prea creativi.

Eu nu spun ca toti recenzorii vor aplica varianta scurta a chestionarelor, nu spun ca vor completa cu totii ce cred de cuviinta, dar cred ca o mare parte a datelor vor fi dupa cum crede recenzorul ca e "firesc” sa fie. Si eu credeam ca cele 45 de milioane de euro sunt platite ca sa aflam chiar adevarul. 

De ce se face recensamantul, de fapt?

Problema cu completarea aceasta "din capul recenzorului” este ca aceste date se vor folosi multi, foarte multi ani de aici inainte in prognozarea, alocarea si adoptarea unor norme, politici, finante, resurse de orice fel. 

Daca recenzorii vor pune de la ei din burta, asa cum a facut recenzorul care a venit la mine, ca eu sunt sanatoasa tun, ca tot blocul e sanatos tun si ca tot cartierul e sanatos tun, probabil Ministerul Sanatatii va decide sa inchida policlinica si spitalul din apropiere deoarece, nu, conform datelor furnizate "chiar de catre mine” nu am nevoie de ele! Si noi, tot cartierul, nu avem nevoie de ele, ca suntem sanatosi tun!

Conform Institutului National de Statistica, citez: Scopul fundamental - de a oferi informatii esentiale si de calitate pentru politicile guvernamentale in domeniul economic si social, inclusiv pentru dezvoltarea umana.

Deci, scopul fundamental este ca statul pe partea economica si sociala sa aloce fonduri pentru dezvoltare. Eu inteleg ca informatiile esentiale despre mine, care se vor oferi, categoric nu sunt de calitate, deoarece nu sunt furnizate de catre mine! 

De altfel, tot pe site-ul INS,  regasim foarte clar motivatia acestei actiuni de amploare: "Pentru planificarea si implementarea politicilor economice si sociale de dezvoltare, pentru activitati administrative sau de cercetare stiintifica este necesara existenta unor date detaliate referitoare la marimea, distributia si compozitia populatiei. Recensamantul este o sursa primordiala pentru aceste date.” De unde tragem concluzia ca cei 120.000 de recenzori vor fi un fel de buricul Romaniei si al vietii noastre. Ei sunt resursa PRIMORDIALA pentru politicile "care va sa vina”! 

De altfel eu cred cu tarie ca niciunui recenzor nu i s-au explicat aceste aspecte, ci doar cele legate de casutele si spatiile in care trebuie sa bifeze. 

http://www.banknews.ro/stire/53340_cum_ne_batem_joc_de_recensamant.html