Valoarea cumulata a ratelor neplatite la timp de populatie si companii a depasit 20 miliarde de lei (4,7 mld. euro) la sfarsitul lunii august, ceea ce reprezinta 9,3% din stocul total al creditelor, potrivit datelor BNR. Valoarea cumulata a restantelor la credite - in lei si valuta - a urcat cu 36% in luna august fata de aceeasi perioada din 2010.
Creditele in lei, in cea mai mare parte finantari de consum fara garantii, le dau cele mai mari emotii bancherilor, ponderea ratelor restante pe acest segment depasind 11%. Totusi, daca la inceputul crizei cel mai rapid avans era inregistrat de creditele in lei, in ultimele luni intarzierile la plata imprumuturilor in valuta au accelerat mai puternic. In cazul restantelor la valuta cresterea a fost de peste 50% in ultimul an. Intarzierile la rambursarea creditelor in valuta echivalau cu 11 miliarde lei (2,6 mld. euro), in timp ce valoarea cumulata a restantelor la lei era de 9 miliarde lei.
Potrivit unor informatii transmise de BNR la jumatatea lunii septembrie, in totalul creditelor mari (de peste 5.000 de euro) restantele insumeaza abia 4% din totalul creditelor. Cele mai multe restante sunt la creditele mici (sub 5.000 de euro) unde restantele au o pondere de 40 la suta din total. BNR a dat asigurari ca, in momentul de fata, creditele neperformante din sistemul bancar romanesc sunt acoperite in proportie de 96 la suta cu provizioane. Iar daca luam in calcul si garantiile colaterale, gradul de acoperire depaseste 100 la suta.
Integral in Ziarul Financiar
http://www.banknews.ro/stire/52830_tot_mai_multe_credite_ajung_in_restanta__.html