Banca Comerciala Romana (BCR) a acordat primul credit pentru reabilitarea termica a unui bloc de locuinte in baza conventiei semnate cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDTR) privind plata dobanzii subventionate aferenta creditelor bancare cu garantie guvernamentala pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit
Conventia cu MDTR a fost semnata in baza OUG 69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala, atat pentru asociatii de proprietari cat si pentru persoane fizice.
Beneficiarul creditului este Asociatia de Proprietari Alexandru Vlahuta, Bloc Lama F, din Municipiul Cluj-Napoca. Blocul de locuinte care va fi eficientizat termic are 9 etaje, 3 scari si 120 apartamente. Valoarea finantarii acordate de banca este de peste 500 de mii de lei.
"BCR a reusit sa se mobilizeze exemplar, astfel incat, am acordat creditul in doar 2 saptamani de zile de la ultimele modificari legislative care reglementeaza subventionarea dobanzii aferenta creditelor bancare cu garantie guvernamentala pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit. Acest lucru a presupus supervizarea semnarii contractelor de fidejusiune intre partile semnatare si anume asociatia de proprietari, proprietarul apartamentului si reprezentantul Ministerului de Finante in plan local.
Totodata, am asigurat depunerea acestor contracte la BCPI in vederea notarii in Cartea Funciara a fiecarui apartament”, a declarat Melania Mirea, Sef Departament Microintreprinderi in BCR.
"Suntem extrem de bucurosi ca am reusit impreuna cu BCR sa realizam acest parteneriat. Este o procedura laborioasa, dar normala fiind vorba si de bani publici. Insa, avantajele subventionarii dobanzii combinat cu reducerea costurilor la caldura a convins fiecare proprietar de apartament. Un alt avantaj este si eliminarea impozitului pe cladiri pentru toti proprietarii pentru minim 5 ani. Estimam ca, in urma acestor lucrari, facturile noastre vor scadea cu cca 40%”, a declarat Ioan Catana, presedintele Asociatiei de proprietari Alexandru Vlahuta, Bloc Lama F.
In scopul reducerii consumului de energie al cladirilor de locuit, creditele pot fi accesate pentru reabilitarea termica a anvelopei cladirii si a instalatiilor aferente. Sumele pot fi utilizate si pentru repararea sau achizitionarea cu montaj a unei centrale termice de bloc sau pentru o locuinta individuala. Totodata, pot fi facute lucrari de termo-hidro izolare a acoperisului/terasei, dar si de inlocuire a tamplariei exterioare cu tamplarie performanta din punct de vedere energetic.
"Oferim consiliere pentru intocmirea dosarului de finantare. Pe langa creditul propriu-zis, propunem clientilor persoane fizice si asociatii de proprietari, un pachet complet de produse si servicii bancare, prin care acestia pot realiza importante economii de timp si de bani. Astfel, pentru asociatiile de proprietari, pachetul contine gratuitatea tuturor operatiunilor intrabancare, abonament la serviciul de efectuare plati prin canale alternative fara comision lunar si carduri de debit fara comision anual, precum si dobanzi preferentiale la constituirea depozitelor in lei la o luna. De asemenea, oferim firmelor de constructii care iau parte la programul de reabilitare termica a locuintelor dobanzi avantajoase pentru sumele constituite ca garantie de buna executie a lucrarilor”, a declarat Romulus Pop, director regional retail BCR, Regiunea Nord Vest.
BCR acorda creditul pe o perioada de pana la 5 ani, iar dobanda este integral subventionata de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Pentru ca o Asociatie de proprietari sa aiba acces la aceasta facilitate de finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala, este indicat sa se prezinte la banca pentru consiliere si informare dar si sa solicite oferte pentru realizarea lucrarilor de constructie propriuzise.
Apoi trebuie ca Adunarea Generala a Asociatiei de proprietari sa sa intruneasca si sa ia decizia de reabilitare a blocului de locuinte si sa solicite o expertiza tehnica si un audit energetic. Urmeaza prezentarea la banca a documentatiei necesara aprobarii creditului (documentele sunt de regula copii ale unor documente proprii, precum si aferente lucrarilor, documentatie pe care o realizeaza impreuna cu constructorul). Dupa aprobarea de catre banca a dosarului si a garantiei de catre FNGCIMM, lucrarile pot incepe.
http://www.banknews.ro/stire/52249_bcr_a_acordat_primul_credit_pentru_reabilitare_termica.html