Banca Nationala a Greciei pune la dispozitia institutiilor din sistem o facilitate exceptionala in conditiile in care acestea nu mai au colateral pentru a continua sa se imprumute la BCE.
Metoda este aplicata de un an in Irlanda, unde bancile care au finantat balonul imobiliar sunt tinute in viata artificial.
Pericolul insolventei impinge doua banci grecesti spre o fuziune intempestiva.
Dupa reduceri succesive ale rating-ului, retrageri de depozite si deteriorarea portofoliului de credite, bancile grecesti se afla in fata unor noi provocari dupa ce economia tarii se afla in cea mai dura recesiune din ultimele patru decenii, scrie Reuters. La sfarsitul saptamanii trecute, sistemul bancar elen s-a aflat intr-un nou impas care a determinat noi masuri exceptionale. Surse citate de agentia de presa internationala spun ca astazi se va anunta fuziunea EFG Eurobank si Alpha Bank, institutiile de credit aflate pe locurile doi si trei in sistemul bancar elen. Operatiunea de piata va fi dublata de aportul de capital al unui fond din Qatar. Noua entitate ar urma sa cumuleze active de 150 miliarde euro si depozite insumand 80 miliarde euro din relatia cu opt milioane de clienti. Fuziunea se va realiza pentru a facilita accesul la lichiditate si a reduce dependenta fata de finantarea Bancii Centrale Europene. Qatar Investment Authority, care se afla deja in actionariatul Alpha Bank, va aduce fonduri pentru intarirea institutiei rezultate din fuziune.
Miscarea se aseamana foarte mult cu tranzactiile realizate intempestiv in toamna anului 2008 in SUA. Atunci, JP Morgan & Chase a preluat Washington Mutual, Bank of America a achizitionat banca de investitii Merrill Lynch, iar Wells Fargo a cumparat Wachovia, operatiunile fiind derulate sub auspiciile Rezervei Federale Americane, care a dorit sa impiedice colapsul bancilor preluate.
Integral in Curierul National
http://www.banknews.ro/stire/51454_scamatoria_prin_care_bancile_grecesti_scapa_deocamdata_de_faliment.html