Guvernul nipon si banca centrala a Japoniei au intervenit pentru slabirea yenului in scopul protejarii cresterii economice, vanzand masiv yeni pe piata, astfel incat dolarul a ajuns sa valoreze mai mult de 79 de yeni, de la 77 inainte de aceasta operatiune, relateaza BBC News.
Banca Japoniei a anuntat ca va lua in continuare masuri pentru relaxarea politicii monetare. Acestea reprezinta interventii unilaterale ale Japoniei, spre deosebire de cea din martie, sustinuta de G7.
Programul bancii centrale prevede cresterea sumelor disponibile pe piata de la 40.000 de miliarde de yeni (504 miliarde dolari) la 50.000 de miliarde de yeni. Banca a decis, de asemenea, sa pastreze dobanda cheie foarte aproape de zero, la 0,1%.
De la ultima interventie, yenul a castigat 5% in fata dolarului, iar in ultimele 12 luni a crescut fata de moneda americana cu aproape 12%. Interventia actuala nu va avea impact pe termen lung asupra valorii yenului, ea constituind un avertisment pentru speculatori si o incercare de a preveni agitatia pietelor, potrivit unor analisti citati de BBC News.
Guvernul japonez a avertizat in repetate randuri ca intarirea yenului ameninta cresterea economica si refacerea tarii dupa cutremurul devastator din martie. Un yen puternic ar face ca produsele japoneze sa fie mai scumpe in strainatate, ceea ce ar afecta cererea pentru exporturile nipone.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/50744_japonia_intervine_pentru_slabirea_yenului_in_scopul_protejarii_cresterii_economice.html