BankNews.ro - The Business Republic

BNR: Riscurile la adresa perspectivei pe termen mediu a inflatiei raman semnificative
Economie | Data Publicarii: 04-08-2011

Riscurile la adresa perspectivei pe termen mediu a inflatiei raman semnificative, ele avand ca sursa calendarul si amploarea ajustarii preturilor administrate si volatilitatea fluxurilor de capital in contextul posibilelor evolutii ale crizei datoriilor suverane din UE si SUA, potrivit BNR.

De asemenea, Banca Nationala a Romaniei (BNR) mentioneaza la riscurile la adresa perspectivei pe termen mediu a inflatiei si incertitudinile privind comportamentul preturilor internationale ale materiilor prime.

"Prognoza actualizata a evolutiilor macroeconomice releva imbunatatirea perspectivei inflatiei pe termen scurt, ca urmare a disiparii efectului de runda intai al majorarii TVA, in linie cu anticiparile BNR privind incheierea ciclului de manifestare in economie a efectelor socului de oferta aferent acesteia, a calmarii tensiunilor pe pietele internationale ale produselor alimentare si a unui preconizat impact favorabil al ofertei agricole interne", se precizeaza in comunicatul de presa al BNR.

In acest context, Consiliul de Administratie al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an, continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

"Conduita politicii monetare vizeaza astfel mentinerea unui ansamblu al conditiilor monetare reale in sens larg adecvat ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste si consolidarii convergentei ratei inflatiei catre tintele stabilite pe termen mediu", se spune in comunicat.

BNR mentioneaza ca, in contextul persistentei riscurilor privind prelungirea crizei datoriilor suverane, aplicarea consecventa a angajamentelor asumate de autoritatile din Romania in cadrul acordurilor de finantare convenite cu institutiile internationale, in special a celor privind consolidarea fiscala si corelarea evolutiei salariilor si a productivitatii muncii, este esentiala pentru asigurarea redresarii pe baze sanatoase a economiei romanesti in cadrul procesului de convergenta nominala si reala. "In aceste conditii, continuarea atitudinii prudente a politicii monetare este necesara nu numai pentru a raspunde riscurilor semnificative ce raman la adresa inflatiei, ci si eventualitatii unei volatilitati sporite a fluxurilor de capital vizand economiile emergente", se mai spune in comunicat.

Totodata, Consiliul de Administratie al BNR reafirma ca banca centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

"In luna iunie 2011, rata anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 7,93% (nivelul include inca efectul de runda intai al majorarii cotei standard a TVA) de la 8,34% in luna mai, ca rezultat al reducerii preturilor volatile ale alimentelor. Rata anuala a inflatiei de baza masurate prin CORE2 ajustat s-a mentinut insa la nivelul de 4,7% - nivel inregistrat inca din luna aprilie 2011, decelerarea fiind franata de inertia propagarii socurilor adverse anterioare si de prezenta unui efect de baza pe segmentul alimentelor procesate", se precizeaza in comunicat.

Evolutia favorabila a preturilor volatile ale alimentelor coroborata cu disiparea completa a efectului de runda intai al socului majorarii TVA in iulie 2010 sunt prevazute a conduce la accelerarea procesului de dezinflatie in lunile imediat urmatoare.

De asemenea, BNR mentioneaza ca productia industriala si exporturile si-au continuat trendul ascendent, potrivit celor mai recente date statistice. Cu toate acestea, deficitul de cerere agregata persista, iar revigorarea creditului acordat sectorului privat, centrata pe segmentul corporatiilor, ramane modesta si in contextul accentuarii riscurilor legate de evolutia crizei datoriilor suverane din zona euro, dar si al unor semnale privind o relativa incetinire a redresarii economice in aceasta zona.

"Consiliul de Administratie al BNR a examinat si a aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare", se mai spune in comunicat.

Raportul trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa, organizata in data de 8 august 2011. Potrivit calendarului, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 29 septembrie 2011.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/50737_bnr_riscurile_la_adresa_perspectivei_pe_termen_mediu_a_inflatiei_raman_semnificative.html