BankNews.ro - The Business Republic

Unde au disparut 300.000 de someri
HR/Cariere | Data Publicarii: 02-08-2011



Institutiile internationale contrazic autoritatile de la Bucuresti care au anuntat scaderea ratei somajului.

Rata somajului in luna iunie pentru Romania a fost estimata de Biroul International al Muncii (BIM) la 7,5%, in crestere cu 0,1 puncte procentuale fata de luna anterioara si cu 0,4 puncte procentuale peste nivelul lunii iunie 2010, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

In schimb, in urma cu nicio saptamana, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) anuntase ca "la sfarsitul lunii iunie, rata somajului inregistrata la nivel national a fost de 4,78%, mai mica cu 0,19 puncte procentuale decat cea din luna mai a anului 2011 si mai mica cu 2,72 puncte procentuale decat cea din luna iunie a anului 2010”.

Metode diferite

Diferenta dintre estimarea BIM si statistica ANOFM este importanta si se traduce in cifre absolute in nu mai putin de 292.039 de someri care nu ies la socoteala. Mai mult, estimarea BIM indica o crestere a ratei somajului, in timp ce statistica autoritatilor arata o scadere.

De unde ar putea proveni aceste importante diferente? Metoda utilizata de BIM (dar si de Institutul National de Statistica) este folosita in intreaga Uniune Europeana. Este o metoda bazata pe sondaj, in timp ce ANOFM foloseste metoda prevazuta de legislatia nationala, potrivit careia numarul de someri se stabileste lunar dupa numarul celor care vin sa se inregistreze voluntar la agentie. Rata somajului raportata de ANOFM a fost intotdeauna mai mica decat cea calculata dupa metoda BIM. Numarul somerilor calculati dupa metoda nationala scade, in timp ce dupa standardele BIM creste.

Integral in Romania Libera

http://www.banknews.ro/stire/50639_unde_au_disparut_300000_de_someri.html