Costurile mari de transfer, dar si faptul ca bancile straine verifica foarte greu bonitatea unui solicitant din Romania, ne limiteaza accesul la imprumuturile acordate de bancile din tarile vecine. Creditele bancilor de la noi s-au ieftinit mult in ultimul timp, dar au inca dobanzi mai mari cu unul sau chiar doua procente in raport cu cele oferite de banci din Austria, Ungaria, Polonia, Cehia sau Slovacia. Or, o diferenta de un procent la dobanda poate aduce celui care acceseaza imprumutul o economie de cel putin 10% - 20% la rata lunara, potrivit bancherilor.
Cu toate acestea, desi din punct de vedere legal s-au creat toate conditiile pentru ca romanii sa poata accesa imprumutul din strainatate, exista o multime de blocaje de ordin tehnic si de cost care restrictioneaza accesul romanilor la produsele institutiilor straine.
Atat clientii, cat si bancile intampina greutati in cazul acestui tip de credite, au declarat reprezentantii Volksbank Austria pentru EVZ.
Unde apar problemele
"Din punctul de vedere al clientului, este vorba despre o problema care nu este legata de imprumut. Rambursarea creditului presupune un transfer lunar de bani (rata), intr-un cont din strainatate. Or, costurile de transfer pentru operatiunile in valuta sunt inca ridicate in Romania. Exista un comision minim de circa 10 euro per tranzactie", spun reprezentantii Volksbank. Acestia atrag atentia ca pentru un imprumut cu o rata lunara de 200 de euro, este un cost de luat in considerare.
Cititi integral in Evenimentul Zilei
http://www.banknews.ro/stire/50473_ce_ne_blocheaza_accesul_la_creditele_ieftine_din_strainatate.html