Conjunctura tensionata in care se afla statele din zona euro in prezent, din cauza conflictelor recente din Grecia, dar si a crizei datoriilor cu care se confrunta tari precum Italia, Irlanda, Portugalia sau SUA, determina institutiile financiare sa fie mai atente cu strategiile, respectiv cu clientii pe care ii au pentru a preintampina un eventual esec bancar.
Oficialii BNR sustin ca Romania nu are de ce sa se ingrijoreze cu privire la eventuale falimente bancare, nici macar in cazul institutiilor de credit cu capital grecesc, scrie InCont.ro
"Probabilitatea ca o banca din Romania sa dea faliment este zero. Rata de solvabilitate a bancilor cu capital grecesc, prezente in Romania este de aproximativ 15,7%, in timp ce o rata normala se situeaza intre 8 si 10%. Deci nu se poate pune problema ca aceste institutii financiare sa intre in faliment. Este exclus asa ceva", a spus pentru incont.ro, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale Romane, Mugur Stet.
"Bancile care intampina probleme isi vand din participatii. Asa au patruns pe piata romaneasca alte institutii mai mici, prin cumpararea de participatii", a adaugat oficialul BNR.
"Toate bancile din Romania sunt solide, iar atata timp cat va exista capitalul necesar, nici o institutie financiara nu va avea de suferit", sustine si Arin Stanescu, Presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa UNPIR.
Integral pe www.InCont.ro
http://www.banknews.ro/stire/50246_ce_probabilitate_exista_ca_o_banca_din_romania_sa_dea_faliment.html