Noua legislatie in domeniul concurentei va permite Consiliului Concurentei (CC) sa actioneze mult mai prompt Si sa se focalizeze mai mult pe domeniul economic, a declarat, joi, preSedintele CC, Bogdan Chiritoiu.
"Schimbarile ne ajuta sa lucram mai repede. Scopul nostru este sa fim mai prompti in actiunea in mediul economic, iar legea, prin masurile ei, este menita sa sustina efortul nostru de a fi mai iuti Si de a ne ocupa de lucrurile esentiale, cu impact economic. Ne dorim sa ne focalizam mai mult pe fenomenul economic", a precizat Chiritoiu in cadrul unei dezbateri pe tema noii legi a concurentei.
Chiritoiu a precizat ca in ultimii doi ani numarul de investigatii a crescut cu 50%, in prezent fiind 70 de investigatii. De asemenea, anul trecut s-a dublat numarul de investigatii finalizate, iar pentru acest an CC iSi propune sa creasca rata de finalizare a investigatiilor.
Noua legislatie face legatura cu normele existente la nivel european, introducand in acelaSi timp Si un instrument nou, respectiv angajamentul. "Este o exceptie importanta pentru ca ne confera posibilitatea, atunci cand consideram ca este in interesul public, sa gasim o solutie rapida, care sa aduca un avantaj pentru economie. Putem alege aceasta cale chiar daca nu mai pot fi sanctiuni Si nu va aduce bani la buget, dar va avea rezultat in schimbarea comportamentului operatorului economic", a explicat Chiritoiu.
PreSedintele CC a adaugat ca pana acum a fost incheiat un singur angajament, iar alte cateva sunt in analiza, acest instrument fiind o exceptie limitata in activitatea institutiei.
Autoritatea de concurenta poate accepta din partea companiilor investigate angajamente privind adoptarea unor masuri care elimina practica anticoncurentiala. Aceste angajamente reprezinta o modalitate rapida de a remedia situatia pe o piata. In situatia in care companiile nu respecta angajamentele asumate, Consiliul Concurentei poate redeschide investigatia si poate aplica sanctiuni de pana la 10% din cifra de afaceri.
Chiritoiu a mai spus ca, in toamna, CC va continua colaborarea cu Banca Mondiala privind recomandarilor din planul de actiune.
"Consiliul a fost prins in analiza functionala a Bancii Mondiale, care s-a incheiat anul trecut. Au existat o serie de propuneri care au fost anexate la lege", a completat Chiritoiu.
La randul sau, preSedintele AmCham Romania, Alexandra Gatej, a declarat ca noua legislatie aduce o serie de noutati, printre acestea numarandu-se recomandarile de buna practica pentru operatori, precum Si clarificari legate de domeniul incalcarii regulilor de concurenta.
"Salutam decizia de a include aspecte importante, respectiv posibilitatea de a emite recomandari de buna practica pentru operatori. Emiterea unor astfel de recomandari, chiar daca nu sunt obligatorii, vine in intampinarea propunerilor noastre", a precizat Gatej.
Noua lege a concurentei, care consolideaza practic pozitia Consiliului Concurentei, a fost publicata joi in Monitorul Oficial, dupa ce saptamana trecuta a fost promulgata de presedintele Traian Basescu.
Legea fusese aprobata de Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, la sfarsitul lunii iunie. Astfel, prin Legea nr. 149/2011 a fost aprobata cu unele amendamente Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/2010 privind modificarea si completarea Legii concurentei (nr.21/1996).
Conform noilor reglementari, Consiliul Concurentei poate sanctiona cu amenda intre 1.000 lei si 20.000 lei autoritatile publice centrale si locale pentru nefurnizarea informatiilor si documentelor solicitate sau furnizarea de informatii inexacte ori incomplete. Legislatia de pana acum permitea Consiliului Concurentei sa amendeze doar companiile.
O alta noutate o reprezinta introducerea unor prevederi potrivit carora daca o intreprindere recunoaste, in mod expres, savarsirea unei fapte anticoncurentiale, iar acolo unde este cazul propune remedii care conduc la inlaturarea faptei, aceasta va fi retinuta ca si circumstanta atenuanta speciala sub forma colaborarii si va determina o diminuare a amenzii cu un procent cuprins intre 10% - 30% din nivelul de baza. Aceasta prevedere de reducere a amenzii este diferita de prezentarea voluntara de probe care face obiectul "politicii de clementa".
In privinta concentrarilor economice, s-a prevazut posibilitatea notificarii intentiei de a realiza o concentrare economica (prin preluarea unei companii sau fuziune). Anterior, autoritatea de concurenta trebuia notificata dupa semnarea actului de realizare a operatiunii.
In acelasi timp, au fost clarificate conditiile si cadrul procedural in care se pot adopta masuri interimare sau accepta angajamente si in cazul concentrarilor economice. Totodata a fost simplificata modalitatea procedurii de calcul a taxei de autorizare, aceasta urmand a fi stabilita intre 10.000 euro si 25.000 euro. Potrivit legislatiei anterioare, taxa de autorizare reprezenta 0,1% din cifra de afaceri realizata pe piata pe care avea loc concentrarea economica.
Au fost introduse modificari importante referitoare la testul de compatibilitate a concentrarilor economice cu un mediu concurential normal, trecandu-se de la "testul de dominanta", la testul SIEC (substantial impediment of effective competition test). Noile norme pun accent pe efectele concentrarii economice asupra mediului concurential, crearea sau consolidarea unei pozitii dominante nereprezentand, automat si obligatoriu, forme de restrangere a concurentei.
In acelasi timp, au fost aduse modificari care creaza cadrul legal necesar in vederea efectuarii de catre Consiliul Concurentei, pe teritoriul national, a inspectiilor solicitate de Comisia Europeana sau de alte autoritati nationale de concurenta partenere.
Totodata, autoritatea de concurenta va asigura si aplicarea Legii privind combaterea concurentei neloiale (nr. 11/1991) prin preluarea prerogativelor de resort de la Ministerul Finantelor.
Numirea membrilor Plenului Consiliului Concurentei se va face la propunerea Colegiului Consultativ de catre Presedintele Romaniei, cu avizul Guvernului si dupa audierea candidatilor in comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Anterior, numirea se facea tot de catre Presedintele Romaniei, dar la propunerea Guvernului. Colegiul Consultativ reprezinta un organism nepermanent, format din reprezentanti ai mediului universitar de concurenta, ai mediului de afaceri si ai asociatiilor de protectie a consumatorilor sau din alte persoane cu prestigiu din domeniul economic, juridic sau al concurentei.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/50058_bogdan_chiritoiu_noua_legislatie_pentru_concurenta_ne_ajuta_sa_lucram_mai_repede.html