Un numar de 19.000 de dosare au fost depuse in decurs de o luna de la demararea noii sesiuni a Programului 'Casa Verde', a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, ministrul mediului si padurilor, Laszlo Borbely.
Potrivit oficialului, pentru sesiunea precedenta a programului au fost deja acceptate 14.000 de proiecte dintr-un total de 16.000 depuse, iar pentru alte circa 4.000 sumele aferente au fost achitate.
In ceea ce priveste sesiunea din 2011, demarata in luna iunie, Laszlo Borbely a precizat ca au fost depuse in numai o luna 19.000 de dosare, iar in judetele unde s-au depasit fondurile alocate programul a fost intrerupt momentan.
'Intr-o luna de zile s-au depus 19.000 de dosare. In acele judete unde s-au depasit fondurile alocate am oprit programul, iar in perioada urmatoare vom face acest lucru si in alte judete unde se va intampla acest lucru. Se va face o analiza si, ulterior, vom decide continuarea programului', a precizat Borbely.
Bugetul alocat programului, pentru anul 2011, este de 100 de milioane de lei, fiind distribuit la nivelul fiecarui judet in functie de numarul de locuitori al acestuia. Incepand cu data de 1 iunie, persoanele fizice isi pot depune dosarele de finantare nerambursabila la agentiile judetene de mediu din localitatile unde domiciliaza.
Programul, care se adreseaza exclusiv persoanelor fizice, consta in acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, in functie de tipul instalatiei. Se acorda pana la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare, pana la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de caldura si pana la 6.000 lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.
Pentru a aplica in cadrul programului, solicitantul trebuie sa fie proprietar/coproprietar al imobilului pe/in care se implementeaza proiectul, imobilul trebuie sa nu faca obiectul unui litigiu in curs de solutionare la instantele judecatoresti, vreunei revendicari potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauza de utilitate publica. Solicitantul nu trebuie sa aiba obligatii restante la bugetul de stat, bugete locale, conform legislatiei nationale in vigoare, iar in activitatea desfasurata anterior inceperii proiectului nu trebuie sa fi incalcat dispozitiile legale privind protectia mediului.
Scopul programului este imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera.
Prin finantarea nerambursabila din Fondul pentru mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, se incurajeaza utilizarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabila, nepoluante.
Sursa: AGERPRES
http://www.banknews.ro/stire/49761_casa_verde_2011_-_19000_de_dosare_depuse_intr-o_singura_luna.html