BankNews.ro - The Business Republic

BNR: Riscurile asociate perspectivei inflatiei continua sa fie semnificative
Finante-Banci | Data Publicarii: 30-06-2011

Riscurile asociate perspectivei inflatiei continua sa fie semnificative, preocupante ramanand evolutia preturilor internationale ale materiilor prime, incertitudinile privind amplitudinea ajustarii preturilor administrate sau miscarile de pe pietele financiare internationale, potrivit BNR.

Rata anuala a inflatiei a crescut marginal in luna mai, de la 8,34% in luna precedenta la 8,41%, in conditiile unei temperari relative a cresterii preturilor volatile si a celor administrate, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

"Evolutia este compatibila cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu a inflatiei publicata de BNR (Raportul asupra inflatiei, mai 2011), care anticipeaza reluarea dezinflatiei pe fondul disiparii efectului direct al majorarii cotei TVA, precum si al persistentei deficitului de cerere agregata", se spune in comunicat.

Cele mai recente date statistice releva, totodata, moderarea in luna aprilie a ritmului anual de crestere a productiei industriale si a exporturilor, precum si prelungirea valorilor negative ale dinamicii anuale a indicatorilor relevanti pentru evolutia cererii interne. In acelasi timp, insa, se remarca semne incipiente de revigorare a creditarii, asociate inclusiv continuarii scaderii ratelor dobanzilor practicate de banci la imprumuturi si depozite, cu toate ca ritmul anual de crestere in termeni reali a creditului acordat sectorului privat, in principal a imprumuturilor in moneda nationala, a ramas deocamdata in teritoriu negativ.

Potrivit BNR, riscurile asociate perspectivei inflatiei continua sa fie semnificative.

"Preocupante raman evolutia preturilor internationale ale materiilor prime, incertitudinile privind calendarul si amplitudinea ajustarii preturilor administrate, miscarile de pe pietele financiare internationale in contextul evolutiei crizei datoriilor suverane, precum si posibilitatea manifestarii unor efecte de runda a doua ale socurilor de natura ofertei produse in ultimele trimestre, ceea ce reclama pastrarea unei atitudini prudente a politicii monetare in vederea ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste", se arata in comunicatul BNR.

In aceste conditii, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an si continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar. Totodata, CA al BNR a hotarat pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

"Aceste decizii, coroborate cu implementarea consecventa a angajamentelor asumate de autoritatile din Romania in cadrul acordurilor de finantare  convenite cu institutiile internationale, sunt de natura sa asigure conservarea perspectivelor de reluare sustenabila a procesului de dezinflatie si redresare pe baze sanatoase a economiei in cadrul procesului de convergenta nominala si reala", mai spun reprezentantii BNR.

BNR va monitoriza in continuare cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si consolidarea stabilitatii financiare.

Potrivit calendarului, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 3 august 2011, cand va fi analizat noul Raport asupra inflatiei. 

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/49601_bnr_riscurile_asociate_perspectivei_inflatiei_continua_sa_fie_semnificative.html