In ciuda faptului ca leul a revenit la crestere in raport cu euro, scaderea mai abrupta a monedei nationale din ultima saptamana, cand s-a ajuns la un nivel minim din ultimele cinci luni, a speriat atat piata, cat mai ales debitorii cu imprumuturi in aceasta moneda.
Chiar daca mai multe voci sustin ca leul este influentat, in prezent, de problemele pe care le are Grecia si indecizia liderilor europeni cu privire la un plan de salvare pentru aceasta tara, fapt ce ar putea duce si la o continuare a tendintei de depreciere, analistul economic Valentin Ionescu este de parere ca, deocamdata, Grecia nu influenteaza piata din Romania.
Prin urmare, de ce fluctueaza cursul euro - leu si care sunt, totusi, riscurile la adresa economiei, din cauza situatiei din Grecia? Valentin Ionescu, explica, intr-un interviu pentru Ziare.com, atat dezavantajele, cat si avantajele pe care le are Romania, in cazul unei contagiuni in zona euro.
Leul s-a depreciat, in ultima vreme, in fata monedei europene. Care sunt motivele acestei scaderi mai putin asteptate?
Au loc fluctuatii destul de mari, cam o data pe luna. Asta am vazut-o si in primul trimestru. In prima parte a anului, a fost o intarire a leului, determinata de inflatie. Dupa aceea, s-au inchis bilanturile si trebuiau repatriate niste fonduri si atunci era o cerere mai mare pe euro, drept pentru care leul a inceput sa scada.
Cititi interviul integral in Ziare.com
http://www.banknews.ro/stire/49396_cat_de_ingrijorati_ar_trebui_sa_fim_de_cresterea_euro.html