Datele publicate marti de Institutul National de Statistica situeaza Romania pe unul dintre ultimele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata de ocupare a populatiei. Astfel, cu un procent de angajare de 58,8% in randul persoanelor cu varste intre 15 si 64 de ani, Romania depaseste doar Malta, Ungaria si Italia. Pe segmentul 20-64 ani, rata de ocupare este de 63,3%, sub tinta de 70% stabilita pentru 2020 in Strategia Lisabona, informeaza Hotnews.
Una dintre probleme, asa cum o identifica Cristian Orgonas, este ca INS consideta cei 1,5 milioane de adulti romani care lucreaza in strainatate drept populatie inactiva in tara. Orgonas a calculat ca daca populatiei ocupate raportata oficial ii adaugam si pe cei care lucreaza in strainatate ajungem la o rata de ocupare undeva in jurul a 68-70%, peste media UE, care se situeaza la 64,6%, scrie Romania Libera
Desi acest calcul suplimentar arata o situatie pozitiva la prima vedere, exista o problema: din totalul populatiei ocupate, un milion de persoane au statutul de lucrator familial neremunerat, iar inca 1,8 milioane sunt lucratori pe cont propriu.
Cei care fac parte din prima categorie, desi lucreaza, nu incaseaza bani pentru munca prestata, deci nu platesc taxe, iar din a doua categorie fac parte in principal persoane (vanzatori ambulanti, taximetristi, meditatori, femei care ingrijesc copii etc) care de cele mai multe ori declara venituri mai mici decat cele reale, taxele platite fiind de asemenea mici.
Integral in Romania Libera