De la inceputul anului actiunile OLT au crescut de 7,5 ori, atingand noi maxime istorice.
Investitorii care au rezistat tentatiei de a marca profiturile pana acum se intreaba care este momentul ideal entru un exit.
Acestia ar putea lasa piata sa decida pentru ei, avand posibilitatea sa vanda din detineri la semnalul intersectiei mediilor mobile scurte .
In sedinta de tranzactionare de ieri de la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile combinatului chimic Oltchim SA Ramnicu Valcea (OLT) au inregistrat o crestere de 14,97%, care au adus cotatia pe un maxim istoric de 1,759 lei/actiune. De altfel, aceasta a fost cea de-a opta sesiune din ultimele patru saptamani in care simbolul OLT consemneaza un salt apropiat de 15%. De la inceputul anului, cand titlurile companiei valcene se situau pe nivelul de 0,203 lei/actiune, acestea au crescut de 7,5 ori. Miscarea s-a amplificat la inceputul lunii mai, cand titlurile au explodat din zona de 0,43 lei/actiune catre maximele atinse ieri.
In editia Curierului National din 6 mai a.c., in articolul Cine pariaza pe o companie cu pierderi semnalam conturarea unui punct de intrare pe o miscare de retragere in care raportul risc-recompensa era foarte avantajos. Desi anticipam ca speculatorii ar putea raspunde favorabil invitatiei de a participa la un rally care sa duca preturile in noi maxime, totusi aprecierea furibunda si irationala din rastimpul scurs de atunci a depasit orice asteptari.
Cu siguranta, au fost foarte multi investitori care, in saracia oportunitatilor de la BVB, si in contextul unei piete dominate de randamente scazute, nu au rezistat tentatiei sa marcheze profiturile. De altfel, este o strategie de manual ca atunci cand vezi un profit de 100% sa marchezi. Cei care au uitat-o sa faca in cazul Oltchim au avut de castigat pentru ca de atunci actiunile au urcat agresiv catre nivelurile neverosimile de astazi, care dau unei companii cu pierderi o capitalizare de 603,7 milioane lei, echivalenta cu suma incasata de statul roman la privatizarea Petrom.
Din acest punct de vedere, intrarea pe aceste niveluri nu numai ca este greu justificabila din punct de vedere fundamental, dar este si deosebit de riscanta avand in vedere ca nu avem o zona de suport consistenta in apropiere, iar aprecierea accelerata din ultimele saptamani a lasat mult aer. Totusi, irationalitatea pietei ar putea continua, iar cei care sunt inca in pozitii nu este exclus sa mai aiba potential de castig in conditiile continuarii trendului.
Integral in Curierul National