Eventualul esec al Greciei ar pune in pericol nu doar economia elena, ci economiile tuturor statelor cu datorii externe mari, care necesita sprijin extern.
Cu o datorie externa de peste 160% din produsul intern brut, Grecia este statul din zona euro cel mai expus riscului de a intra in faliment. Tara a acumulat o datorie imensa pe termen lung si este foarte probabil sa nu reuseasca sa-si achite platile scadente in 2012 si 2013. Pentru a plati datoria, Grecia si-a propus sa implementeze un plan amplu de privatizare, scrie EVZ
Ce presupune insa falimentul unei tari? "Este vorba de o decizie unilaterala prin care statul respectiv hotaraste sa nu mai plateasca deloc datoriile catre creditori, sa plateasca doar o parte sau sa amane plata datoriilor", ne-a explicat Matei Paun, managing partner al BAC Investment Banking.
Masura are in special implicatii pe termen scurt, deoarece investitorii sisteaza sprijinul financiar pentru tara respectiva. Istoria a dovedit insa ca, de multe ori, o asemenea situatie este favorabila tarii in cauza si ii permite sa-si reechilibreze economia. Pentru ca nu-si mai plateste datoria externa, tara reuseste sa-si echilibreze balanta externa de plati, iar economia isi revine, spune Matei Paun. El a dat exemplul Rusiei, care a intrat aproape in incapacitate de plata la sfarsitul anilor '90, dar a reusit sa se restructureze, iar bondurile rusesti emise apoi "erau chiar la mare cautare" pe piete.
Cititi articolul integral in Evenimentul Zilei
http://www.banknews.ro/stire/48602_ce_se_intampla_cand_o_tara_intra_in_faliment.html