Masuri mai drastice privind deseurile electronice ar putea fi impuse tarilor Uniunii Europene dupa ce Membrii Parlamentului European au votat in februarie noi praguri de colectare, reciclare si utilizare a deseurilor electronice, dar si masuri mai aspre de prevenire a exportarii lor catre tarile in curs de dezvoltare.
Deseurile de acest fel au o cota foarte ridicata (peste 8 milioane de tone, in continua crestere) si pun o serie de probleme, cum ar fi cele de sanatate, daca deseurile nu sunt prelucrate corect, dar si pierderea de materie prima, daca nu sunt reciclate. Rapoartele nationale indica faptul ca doar 33% din deseuri sunt in acest moment colectate si prelucrate corespunzator, scrie Capital.ro
Votarea s-a facut pe un update al directivei din 2003 privind Deseurile Electrice si Echipamentul Electronic (WEEE). In 2012 statele membre ar fi obligate sa colecteze 4 kg de deseuri electronice pe cap de locuitor. Daca acest total se dovedeste a fi mai mic decat cantitatea colectata in 2010, statele membre ar trebui sa echivaleze cel putin cantitatea colectata anul precedent. Parlamentul European spune ca, incepand cu 2016, statele membre ar trebui sa colecteze 85% din deseurile electronice pe care le produce.
Conform propunerilor, producatorii de bunuri electronice trebuie taxati pentru prelucrarea lor si trebuie sa aiba un impact pozitiv prin respectarea regulilor de eco-design si realizand produse care sunt usor de reparat sau reciclat.
Integral in Capital.ro
http://www.banknews.ro/stire/48484_directive_europene_privind_deseurile_electronice.html