Barbu: Cred ca noul Cod al Muncii creeaza patronatelor posibilitatea de a selecta forta de munca.
Boc: In mai au fost incheiate aproape 250.000 contracte de munca, totalul depaseste numarul din 2008.
Secretarul general al Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu, a declarat, ieri, ca noul Cod al Muncii din punct de vedere al patronatelor aduce imbunatatiri importante cand se vorbeste despre contractele de munca pe perioada determinata care se pot incheia acum pentru 36 de luni fata de 24 luni cat era inainte.
"Putem sa vorbim si de perioada de proba care este majorata, putem sa vorbim de contractele de munca part-time si cele prin agentiile temporare, deci agentul temporar de munca. Este o zona mai flexibila si in zona concediilor, in sensul ca se poate acorda pe o perioada de zece zile, nu cincisprezece, cum era pana acum. Cred ca noul Cod al Muncii creeaza patronatelor posibilitatea de a selecta forta de munca si incurajeaza tinerii care nu au un loc de munca pentru activitati, programe si proiecte care pot sa ii angajeze mult mai usor. Acestea sunt principalele prevederi, chiar daca au fost destul de controversate. Ele trebuie insa asociate si cu forma de negociere a contractelor colective de munca, dupa cum se stie, a disparut contractul la nivel national, acum se face numai pana la nivel de sector de activitate si nu se mai aplica asupra tuturor, ci asupra celor care sunt reprezentati prin patronate asupra angajatilor lor, respectiv a patronilor lor", a declarat, pentru Curierul National, secretarul general al Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu.
Acesta a spus ca trebuie sa ne gandim in primul rand la chestiunea ca unul din cele mai importante capitaluri este forta de munca si ca legea somajului, care nu este in Codul Muncii, permite sa califici forta de munca cu costuri care sunt cu 50% sustinute din bugetul de somaj pentru 20% din personal, in fiecare an.
Integral in Curierul National
http://www.banknews.ro/stire/48438_noul_cod_al_muncii,_mai_flexibil_pentru_imm-uri.html