Visul de aur al saracului este sa castige la loterie. Exemplele sunt atragatoare, sperantele mari, sansele mici de tot. Sa zicem ca sansa ar fi de unu la un milion. Ne vom face o imagine, pornind de la un bob de orez, ceva cat un gram. Un milion de boabe inseamna o mie de kilograme, adica o tona, adica douazeci de saci cu orez.
Inchipuiti-va ca intr-un recipient cu acest orez, s-a pus un bob negru, iar restul albe. Ce sanse ai sa-l nimeresti tocmai pe acesta, cautand cu ochii legati, prin gramada?
Ca urmare, visul de aur al saracului, de a castiga la loterie, este o himera. Mai realist pare visul de argint: castigul la bursa. Bursa este o sursa buna de castig, cu trei conditii: sa ai capital, sa cunosti piata si sa nu joci la intamplare.
Din capul locului, saracul n-are capital. Prima conditie cade. S-ar putea, totusi, sa aiba niste economii, ceea ce i-ar da curaj. Curajul este dezastrul saracului, fara capital. Cine are capital si pierde reia jocul cu rezervele. Cine n-are rezerve ramane cu buzele umflate si cu buzunarul gol.
A doua conditie este sa cunosti piata. Saracul n-o cunoaste. Daca ar cunoaste-o, evident, ar fi bogat si demult n-ar mai fi sarac. Cine nu cunoaste pulsul pietii pierde totul, iar, din ce pierde el, vor castiga ceilalti jucatori, care cunosc piata si au capital.
A treia conditie este sa nu joci la intamplare. Din pacate, multi sunt ispititi pe baza principiului: "cutare si-a dublat capitalul in trei luni; daca incercam, il dublam si eu". Nu baga de seama ca trebuia sa joace aceeasi varianta, pe care n-avea de unde s-o stie.
Cititi integral in Ziare.com
http://www.banknews.ro/stire/48004_atragatoarele_capcane_care_pandesc_omul_sarac_loteria,_bursa_si_bancile.html