Autoritatile de reglementare a masurilor de siguranta privind energia nucleara in Europa nu au reusit sa ajunga joi la un acord privind testele de stres pentru centralele atomice, din cauza diferendelor privind o eventuala includere a atacurilor teroriste si dezastrelor provocate de om.
Sustinut de Berlin, comisarul UE pentru energie, Gunther Oettinger, a insistat ca potentialele atacuri teroriste sa faca parte din testele pentru verificarea rezistentei a 143 de centrale nucleare din Europa, relateaza EUobserver. Subiectul a fost introdus pe agenda politica dupa criza nucleara recenta din Japonia.
"Suntem bucurosi ca Oettinger si Barroso cer teste de stres mai puternice decat cele aflate in prezent pe masa", a declarat miercuri cancelarul german Angela Merkel.
Insa joi, dupa sase ore de discutii, nu s-a ajuns la niciun acord privind testele. Reprezentantii Frantei si Marii Britanii au insistat ca centralele atomice trebuie examinate numai pentru a verifica daca pot rezista dezastrelor naturale.
"Nu a fost luata nicio decizie finala", a declarat purtatoarea de cuvant a lui Oettinger, Marlene Holzner. Anterior, ea daduse asigurari ca Oettinger nu va renunta numai de dragul unui acord. "Comisarul Oettinger a fost foarte clar in aceasta privinta - a spus ca ar vrea ca atacurile teroriste si alte dezastre facute de om sa fie incluse in teste", a explicat ea.
"Comisarul ar vrea ca verificarile sa inceapa cat mai repede, dar pentru a fi credibile, continutul este mai important decat programul. Daca rezultatul este bun, credibil, atunci ar prefera sa vorbeasca mai mult decat doar sa obtina ceva rapid", a afirmat Holzner.
Pe langa Germania, Italia si Suedia mai sustin testele stricte.
O alta tentativa de a ajunge la un acord va avea loc la Praga, intre 19 si 20 mai. O noua intarziere va insemna, probabil, ca CE nu va putea sa respecte programul stabilit si sa prezinte in decembrie un raport privind situatia centralelor nucleare din Europa.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/47987_europa_amana_testele_de_stres_pentru_centralele_nucleare.html